Acasă Stirile zilei Un nor urias de plasma se indreapta amenintator spre Terra!

Un nor urias de plasma se indreapta amenintator spre Terra!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

NASA a anuntat ca un nor urias de plasma se indreapta spre Terra, acesta putand provoca joi (22 august) mai multe tulburari geomagnetice, potrivit agerpres.ro.

Ejectia de masa coronala pe Soare a fost inregistrata marti. Viteza norului de plasma este de aproximativ 917 kilometri pe secunda – o viteza obisnuita pentru astfel de emisii, conform postului de radio Golos Rossii.

Asa cum prognozau marti expertii NASA, peste aproximativ trei zile acesta ar putea ajunge in apropierea Pamantului si ar putea provoca tulburari geomagnetice.

Insa deja miercuri Centrul de Prognoza a Climei Spatiale al Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice (NOAA) din SUA a informat cu privire la producerea unor schimbari in apropierea Pamantului – concentratia de protoni in atmosfera terestra a inceput sa creasca, in timp ce indicele de tulburari geomagnetice Kp a crescut pana la nivelul 4, nivel ce precede o furtuna magnetica. Indicele Kp exprima activitatea geomagnetica, pe o scara de la 1 la 9. Un indice de minimum 5 semnifica o furtuna geomagnetica de mica putere.

Expertul rus Serghei Bogacev, de la Laboratorul de astronomie cu raze X de pe langa Institutul de fizica a Soarelui Lebedev din Moscova (FIAN), a afirmat, intr-o declaratie pentru Ria Novosti, ca aceasta crestere a perturbatiilor nu are legatura cu ejectia de plasma produsa cu o zi in urma.

‘Acesta este impactul gaurii coronale – o zona cu un camp magnetic mare si vant solar de mare viteza, care apar din timp in timp pe soare’, spune expertul rus, indicand ca gaura respectiva a aparut pe soare in luna iunie si de fiecare data cand ajunge la linia ‘Soare-Pamant’ apar tulburari geomagnetice.

Cu toate acestea, el a estimat ca indicele Kp de tulburari geomagnetice de data aceasta s-ar putea ridica doar pana la 6-7 unitati, ceea ce nu va genera disfunctionalitati pe Terra.

Aboneaza-te pe YOUTUBE
Articolul precedentO femeie a fost lovita de un tramvai in Bucuresti!
Articolul următorAnumite ceaiuri de plante si mierea pot fi daunatoare pentru sanatatea umana!