Acasă Stirile zilei Un mormant paleolitic vechi de 14.000 de ani a fost descoperit de...

Un mormant paleolitic vechi de 14.000 de ani a fost descoperit de arheologii francezi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un mormant paleolitic, vechi de 14.000 de ani, a fost descoperit de arheologi in Franta, in localitatea Cuges-les-Pins din apropiere de Marsilia, potrivit mediafax.ro.

„Am ales sa prezentam descoperirea in timp ce ea se afla in stadiul de santier (arheologic), intrucat evenimentul este unul exceptional”, a declarat Vincent Mourre, un arheolog specializat in preistorie. Dupa parerea sa, pana acum erau cunoscute doar aproximativ 30 de morminte de acest tip, toate situate in pesteri sau in adaposturi din Peninsula Italica.

„Este primul mormant paleolitic in aer liber”, a adaugat el. Acest arheolog a descoperit, in septembrie 2011, in ultimele zile ale lucrarilor de prospectare efectuate de Institutul National de Cercetari Arheologice Preventive (INRAP), pe un sit de 1,8 hectare pe care trebuia construit un centru comercial, un fragment de craniu.

„Am datat mormantul in raport cu faciesul cultural (tipul de silex slefuit, n.r.) care era cunoscut in Italia si in sud-estul Frantei. E un mormant din Epigravettien” (perioada din paleoliticul superior, n.r.), a precizat cercetatorul francez.

stireIn mormant, scheletul, din care poate fi vazut craniul cu cele doua randuri de dinti perfect conservati, este pe cale de a fi dezgropat cu minutiozitate, cu ajutorul unor perii, pense si al altor instrumente.

Dupa ce vor fi extrase, ramasitele umane si obiectele din mormant vor fi analizate de specialisti in laborator timp de mai multe luni, pentru a realiza mai ales datarea mormantului cu carbon 14 si pentru a determina compozitia urmelor de ocru gasite pe anumite obiecte.