Acasă Multimedia Fotogalerie TOP Zece cele mai controversate evenimente ale anului 2013! FOTO

TOP Zece cele mai controversate evenimente ale anului 2013! FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Este dificil sa tii pasul cu toate stirile momentului cand ai un loc de munca full-time, de aceea ne-am gandit sa realizam un top cu cele mai controversate evenimente ale anului 2013, potrivit listverse.com:

1apa cu fluor10. Fluorizarea apei potabile

V-ati intrebat vreodata de unde provine fluorul adaugat la apa potabila? Acesta este un derivat industrial numit acid hidrofluorosilicic si provine de la epurarea cosurilor de fum ale fabricilor de ingrasaminte. Desi exista mai mult de 23 de studii realizate pe oameni si 100 de studii realizate pe soareci de laborator care au legat fluorul de daune neuronale, in continuare nu exista un consens in lumea stiintifica si medicala in aceasta privinta. O meta-analiza realizata de Universitatea Harvard, la cererea Institutului National de Sanatate (SUA) confirma ca acei copii care traiesc in medii in care apa are concentratii mari de fluor „au un IQ semnificativ mai mic” decat copiii care traiesc in zone cu putin fluor. Un studiu realizat in 2006 de Consiliul National de Cercetare din Statele Unite a concluzionat ca efectele adverse ale fluorului din apa sunt cauza de ingrijorare si trebuie facute mai multe studii. Cei de la Harvard au sumarizat literatura pe subiect si au analizat studiile publicate despre prezenta fluorului in apa si probleme in dezvoltarea neuronala. Conform cercetatorilor, de interes au fost mai ales studiile din China rurala, care nu fusesera diseminate in amanunt si care au completat astfel concluziile studiilor anterioare. Rezultatele in urma meta-analizei a 27 de studii publicate in ultimii 22 de ani sugereaza o legatura cauzala intre expunerea la doze mari de fluor si inteligenta copiilor. Rezultatele sugereaza ca fluorul ar putea fi considerat o neurotoxina care afecteaza dezvoltarea creierului la copii, in cazul expunerii la cantitati mult sub cele care pot cauza toxicitate la adulti. Fluorul este singura substanta folosita pe post de medicament al maselor care nu este dozat. Inclus in pastele de dinti, in apele de gura si, in cele din urma, in apa pe care o bea toata lumea, fluorul ar fi trebuit sa scape lumea de carii. In schimb, specialistii afirma ca supradoza cu fluor, ca urmare a ingestiei de fluoruri continute in apa de baut, determina aparitia fluorozei dentare, o afectiune caracterizata prin fragilizarea dintilor si patarea lor. Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), 41% dintre copiii americani sufera de fluoroza dentara, 50% din cantitatea de fluor ingerata depunandu-se in oasele copiilor, pe cand la adulti se depune doar 10%. Tot cei de la CDC sustin ca 99% din fluorul pus in apa potabila ajunge din nou in mediu.

 

1gloante america9. Munitia in America

Cererea pentru arme si munitie a dus la golirea magazinelor de profil din America, ceea ce a dus la liste de asteptare si cozi in fata shop-urilor in asteptarea livrarilor de munitie. Mai mult, daca gloantele ajung totusi la tejghea, se epuizeaza in cateva minute. Evident, preturile au tinut pasul cu cererea si au crescut cu 70%. Dupa masacrul de la scoala din Newtown, pasionatii de arme, deja ingrijorati ca presedintele Barack Obama va inaspri controlul, au dat navala in magazinele de profil, cumparand cat de multe arme si munitie au putut. Initiativele guvernamentale ulterioare de a extinde controlul celor ce doresc sa cumpere arme si de a limita magaziile de munitie si vanzarile de munitie au sporit isteria pasionatilor.

 

1Odin Lloyd8. Asasinarea lui Odin Lloyd

Aaron Hernandez, jucator de fotbal american in NFL, a fost acuzat de crima de autoritatile americane. Hernandez (23 de ani) a fost arestat in casa sa din Boston, fiind considerat principalul suspect in cazul crimei lui Odin Lloyd (27 de ani), care era de asemenea un jucator de fotbal american. Hernandez a fost scos de sub contract imediat de gruparea New England Patriots. De asemenea, liga profesionista americana a precizat intr-un comunicat ca incidentul este ”foarte tulburator”. Jucatorul de fotbal american are o reputatie foarte proasta, el mai fiind implicat in scandaluri in legatura cu lupte ilegale de caini si jocuri de noroc. Hernandez a declarat ca este nevinovat. Familia sportivului decedat sustine ca Lloyd si Hernandez, care erau prieteni apropiati, s-au certat cu cateva zile inainte ca primul sa fie ucis. Camerele de supraveghere din casa lui Hernandez il arata pe acesta plecand cu o arma de foc asupra sa in seara crimei. In februarie, un alt barbat l-a dat in judecata pe Hernandez, sustinand ca a fost impuscat in fata de acesta. Alexander Bradley si-a pierdut un ochi in acest incident, insa politia din Florida nu a putut continua cazul, dupa ce victima si-a retras plangerea. Hernandez este unul dintre cei mai bine platiti jucatori din NFL. Anul trecut, el a semnat un contract valabil pe cinci ani, care urma sa ii aduca 40 de milioane de dolari.

 

1carnea de cal7. Scandalul carnii de cal

In urma scandalului carnii de cal etichetata ca fiind de vita, unul din doi romani declara ca are mai putina incredere in originea carnii cumparate si ca si-a schimbat alegerile legate de consumul de acest aliment. Potrivit raportului „Criza carnii de cal fata in fata cu consumatorul roman”, realizat de Rogalski Grigoriu Public Relations, 14,26% din populatia Romaniei sustine ca a cumparat mai multa carne de pui ambalata provenita de la producatori cunoscuti. Subiectul carnii de cal etichetate drept carne de vita este cunoscut de peste 96% dintre consumatori si a devenit o tema pe agenda lor: 9 din 10 consumatori au discutat despre subiect cu cineva din universul lor (familie, prieteni sau colegi), acest rezultat calificand recentul scandal ca unul dintre cele mai virale subiecte sociale din ultimele 12 luni. In ceea ce priveste gestionarea crizei, 40,7% dintre respondenti considera ca autoritatile din Romania au intervenit corect pentru restabilirea adevarului, Victor Ponta fiind personalitatea publica cu cea mai mare vizibilitate in aceasta controversa (65%).

 

1Kiss Nightclub6. Incendiul de la clubul Kiss Nightclub din Brazilia

Cel putin 245 de persoane si-au pierdut viata intr-un incendiu care a devastat la inceputul anului un club din orasul brazilian Santa Maria, din sudul tarii, langa granita cu Uruguay. Incendiul a izbucnit de la un foc de artificii, in timpul unui concert live la clubul Kiss din Santa Maria, un renumit centru universitar din sudul Braziliei. Incendiul s-a extins dupa ce materialul care asigura izolatia fonica a clubului a luat foc. Martorii sustin ca localul avea o singura iesire si toti tinerii s-au calcat in picioare incercand sa scape de flacari. Multi au murit, de asemenea, din cauza fumului inhalat. Pompierii au declarat ca in club erau cel putin 2000 de persoane in momentul izbucnirii incendiului.

 

1Papa Benedict al XVI-lea5. Demisia Papei Benedict al XVI-lea

Papa Benedict al XVI-lea (Joseph Ratzinger) a demisionat la 28 februarie, spunand ca „nu mai are forta” sa conduca Biserica Catolica. Demisia sa a fost o premiera in ultimele sapte secole. Dupa renuntarea la Scaunul Pontif, Benedict al XVI-lea s-a instalat la Manastirea „Mater Ecclesiae” de la Vatican, dupa un sejur la resedinta de vara a papilor, Castel Gandolfo, langa Roma.

„Traiesc ca un calugar. Ma rog si citesc. Sunt bine”, a declarat fostul papa german, in varsta de 86 de ani, unui jurnalist de la tabloidul german, coautor al unei carti despre Biserica Catolica in Germania.

 

1Rana Plaza4. Prabusirea cladirii Rana Plaza din Bangladesh

Cel putin 82 de persoane au murit si alte 700 au fost ranite in Bangladesh dupa prabusirea unei cladiri cu opt etaje situate la periferia capitalei, Dacca, dupa ce cladirea Rana Plaza, unde se aflau mai multe ateliere de confectii, magazine si o banca, s-a prabusit la Savar, in apropiere de Dacca. Unul dintre atelierele situate in cladire era New Wave Style, care afirma pe site-ul sau de Internet ca lucreaza in principal pentru marca spaniola Mango si cea italiana Benetton. Industria textila din Bangladesh este a doua cea mai importanta din lume. Dar acest sector este periodic acuzat ca nu respecta normele de securitate. In noiembrie 2012, un incendiu produs intr-o fabrica de textile a provocat moartea a 111 persoane la periferia Dacca, cel mai grav astfel de incident din industria textila a tarii.

 

1inundatii3. Inundatiile 

Cresterea nivelului apelor din Europa Centrala a doborat recordul ultimelor secole in ceea ce priveste cotele anumitor cursuri de apa importante. Nimeni nu poate ramane impasibil in fata imaginilor uluitoare create de acest potop desprins parca din Biblie, infatisand atat daunele de proportii, cat si rezistenta eroica si curajul oamenilor. Sute de mii de salvatori au muncit fara incetare pentru a-si salva comunitatile. Probabil ca noi, cei care i-am privit cu sufletul la gura, nu am urmarit niciodata cu un interes mai mare prognozele privind momentul in care viiturile de pe Dunare si Elba vor atinge punctul maxim, iar apele vor incepe sa se retraga. Inundatiile de o asemenea amploare nu tin cont de granitele nationale si de riscurile care depasesc capacitatea individuala a fiecarei tari de a face fata situatiei.

 

1PRISM2. Scandalul PRISM

Spionajul exista de cand lumea, iar unul dintre presedintii SUA nu s-a dat inapoi de la a-i intercepta pe oameni prin intermediul telegrafului. Desigur, nu era la fel de usor ca spionajul prin Internet, dar s-a descurcat decent in limitele tehnologiei acelor vremuri. Edward Snowden este inamicul sau prietenul public numarul 1 dupa ce a dezvaluit cum spiona NSA cetateni straini, dar si cetateni ai SUA, prin companii ca Google, Facebook, Apple sau Verizon. Inaintea lui si inaintea NSA – desi si aceasta agentie avea metodele ei de spionaj prin telegraf si telefon la mijloc secolului XX – au fost Abraham Lincoln, presedinte al SUA, si Edwin Stanton, secretar de razboi. In 1862, Stanton i-a cerut lui Lincoln mai mult acces la mijloacele de spionaj, in special la liniile de telegraf. Apoi, tot ce trecea prin aceste linii ajungea si in biroul sau, reusind astfel sa intercepteze foarte multe mesaje care altfel ar fi scapat ba in presa vremii, ba la inamicii presedintelui si administratiei. Pe spatele scrisorii lui Stanton, Lincoln a scris urmatoarele cuvinte: „Secretarul de razboi are autoritatea mea sa-si exercite cu discretie activitatea in problema pe care mi-a semnalat-o“. In ziua in care a primit acceptul presedintelui, secretarul si-a luat un asistent caruia i-a incredintat doua sarcini: relatiile cu presa si nou formata politie secreta. Drept urmare, in prima luna de activitate a lui Stanton, un reporter al „The New York Herald“ a fost arestat sub acuzatia ca e spion pentru ca solicita informatii inaintea altora. Hub-ul informatiilor in SUA era in biroul lui Stanton, iar Lincoln il vizita regulat pentru a fi la curent cu ultimele informatii despre razboi. Secretarul colecta informatii de la reporteri, operatorii de telegraf sau de la generali. David Mindich, autorul articolului, noteaza insa ca acest control strict s-a derulat pe durata razboiului, apoi cenzura a fost slabita si informatiile au inceput sa circule liber. Totusi, acest control i-a adus lui Lincoln un avantaj in fata altora.

 

1razboi siria1. Conflictul din Siria

Conflictul sirian ar putea devora regiunea Orientului Mijlociu, intr-o lupta dintre suniti si siiti. Pozitiile marilor puteri fata de criza din Siria sunt diferite, de o parte se situeaza Statele Unite, Marea Britanie si Franta, iar de cealalta parte, Rusia si China. Deja razboiul din Siria a provovat 93.000 de morti, 1,6 de milioane de refugiati, dar si milioane de oameni care s-au stramutat in interiorul tarii. Criza din Siria ar putea fi mai mult sau mai putin decat un razboi civil. Conflictul a devenit rapid o lupta pentru putere, care sangereaza in Orientul Mijlociu, avand potentialul de a sfasia intreaga regiune intr-o disputa intre cele doua ideologii musulmane opuse, cea sunita si cea siita. Conflictul a inceput in anul 2011 cu proteste pasnice fata de regimul autoritar al lui Bashar al-Assad, suscesorul tatalui sau, Hafez, care a condus Siria intre anii 1970 si 2000 cu o mana de fier. Temandu-se ca Siria se va confrunta cu proteste asemanatoare celor care au rasturnat liderii din Tunisia, Egipt si Libia in timpul „primaverii arabe”, fortele de securitate ale lui Assad au folosit tancurile si focuri de arma pentru a zdrobi demonstrantii.