Acasă Stirile zilei Bani Un milion de romani ar putea beneficia de reduceri de rate

Un milion de romani ar putea beneficia de reduceri de rate

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Guvernul estimeaza ca schema de ajutor fiscal pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ar putea duce la restructurarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, care ar beneficia de reducerea ratelor bancare cu pana la 4 miliarde de lei, a anuntat premierul Victor Ponta.

Guvernul vrea sa stimuleze consumul printr-un credit fiscal acordat persoanelor cu venituri sub medie care obtin de la banca restructurarea creditelor, dar numai in conditii stabilite de stat, cu prelungirea scadentei pana la doi ani.

Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la credite fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate, dar nu cu mai mult de 500 lei ori echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul, a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.

Banca trebuie sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata, adica cel mult doi ani.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta lucreaza la un program de stimulare a consumului, cara sa sustina cresterea economica din acest an.

Restructurarea poate fi acordata o singura data unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita valorica determinata anterior.

Statul limiteaza, insa, accesul populatiei la un astfel de mecanism prin introducerea unui plafon privind venitul debitorului, care nu poate depasi venitul net mediu pe economie comunicat de Institutul National de Statistica.