Acasă Politic Un milion de euro pentru Vila Dante „a lui Basescu”! Vezi galerie...

Un milion de euro pentru Vila Dante „a lui Basescu”! Vezi galerie foto si explicatiile presedintelui „suspendat”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premierul Victor Ponta a dezvaluit ca are date ca Vila Dante, din patrimoniul RA-APPS (foto), a fost renovata cu peste un milion euro, ca viitoare locuinta a lui Traian Basescu la finele mandatului. Vezi o galerie foto cu Vila Dante, renovata pentru Traian Basescu!

„In 2010-2011, cand salariile si pensiile erau taiate, aceasta locuinta apartinand Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat, la solicitarea lui Traian Basescu, a fost pregatita cu reparatii de peste un milion euro din bani publici, pentru a fi ocupata de Basescu dupa terminarea mandatului de presedinte. A fost pregatita din bani publici ca viitoare locuinta a lui Basescu, faimosul slogan «Sa traiti bine» se aplica doar aici”, a spus Ponta.

Victor Ponta a explicat ca a dorit sa lase presa sa filmeze si sa fotografieze acest imobil, deoarece o imagine exprima mai mult decat vorbele.

Seful Guvernului a mai afirmat ca, desi Vila Dante apartinea Guvernului, a fost informat la preluarea mandatului de prim-ministru ca acest imobil are un regim inchis si nici el nu a avut acces pana cand Crin Antonescu, din postul de presedinte interimar, nu a vorbit cu Serviciul de Protectie si Paza.

„Eu, ca prim-ministru, nu voi semna ca aceasta casa sa treaca la Basescu. Voi solicita un control si, daca se dovedeste faptul, atunci Basescu sa dea banii inapoi. Sper ca Basescu sa isi ceara scuze public celor care in 2010-2011 au suferit”, a spus Ponta presei.

Intr-un document distribuit jurnalistilor si semnat de conducerea RA-APPS se arata ca la Vila Dante s-a cheltuit 353.235 lei pentru reparatii hidroizolatie in 2008, 2,43 milioane lei pentru reparatii capitale, consolidare si modernizare in 2011 si 555.930 lei pentru achizitie mobilier in acest an.

„In perioada mai 2011-aprilie 2012, Casa Dante a fost supusa unor reparatii capitale (consolidare, modernizare, achizitii mobilier). Incepand cu aprilie 2012, folosinta Casei Dante a fost coordonata de catre SPP. In perioada mai 2011 si pana in prezent, in Casa Dante nu au mai avut loc activitati de reprezentare si protocol”, se arata in document.

In acelasi document se mai spune insa ca „pana in prezent, nu s-a primit nicio solicitare pentru ca imobilul sa aiba destinatia prevazuta de Legea privind acordarea unor drepturi fostilor sefi de stat”.

Vila Dante are o suprafata construita de 1.387 metri patrati si un teren aferent de 5.128 metri patrati, fiind dotata cu piscina si sala de fitnes si avand iesire spre lacul Herastrau.

 

Raspunsul lui Traian Basescu

„Am inteles ca domnul Ponta a prezentat astazi o vila RA-APPS, Vila Dante, spunand ca este vila pe care eu am cerut sa fie pregatita. Pot sa spun ca am un mare regret, ca am numit un mincinos prim-ministru al Guvernului Romaniei. Nu am cerut nici o astfel de actiune din partea RA-APPS”, a spus Basescu.

Traian Basescu a mai declarat ca mai are la dispozitie Vila Lac 3 pana in 2014, cand isi termina mandatul si nu are nicio legatura cu imbunatatirile pe care le face RA-APPS in vilele pe care le detine.

El a mentionat ca „un element care ar putea explica ce face RA-APPS” este acela ca in ultimii ani toate delegatiile la nivel de sefi de stat, cu mici exceptii, refuza sa se cazeze in Vila Lac 2 sau Vila Lac 1. In aceasta situatie „pentru delegatii la nivel de sefi de stat invitate, trebuie sa achitam cazarea lor la hotel, banuiesc ca ar putea fi o explicatie undeva in zona asta, din punct de vedere al optiunii RA-APPS de a pune la punct o vila”.

Presedintele suspendat a fost intrebat totodata despre declaratia premierului potrivit careia, daca se va demonstra informatia privind Vila Dante, „atunci Basescu sa dea banii inapoi”.

„Pentru ca o astfel de renovare sa-mi poata fi pusa in sarcina trebuie sa existe o solicitare a mea sau a Adminstratiei Prezidentiale, ca altfel nu se apuca nimeni sa pregateasca pentru presedinte o vila. Or, eu il rog pe primul ministru Victor Ponta, pe primul ministru mincinos Victor Ponta sa prezinte o astfel de hartie si, daca o prezinta, eu ii rog pe romani sa ma destituie duminica la referendum”, a afirmat Basescu.