Acasă Cultura Cinemagia TOP 10: Carti pe cale sa devina filme. Vezi aici TITLURILE!

TOP 10: Carti pe cale sa devina filme. Vezi aici TITLURILE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cineastii si-au gasit dintotdeauna inspiratia in ingeniozitatea scriitorilor si, cu aproximativ 20 de ecranizari in fiecare an, Hollywood-ul transforma neobosit filele in fotograme. In ultimii ani, in plina inflorire a CGI-ului (computer generated image), prioritate au distopiile, SF-urile, fantasy-urile, thriller-ele si povestile horror.

Si daca unele adaptari isi asteapta regizorul, producatorul sau actorii potriviti, peliculele ce vor aparea pana la finele lui 2012 si inceputul lui 2013 au fost ceva mai “norocoase”. Cu praful suflat de pe coperta pentru ca au picat sub ochii cui trebuia, „Pe drum/ On The Road” (r. Walter Salles), „Marele Gatsby” (r. Baz Luhrmann), „Anna Karenina” (r. Joe Wright), „Viata lui Pi” (r. Ang Lee) sau „Atlasul norilor/ Cloud Atlas” (r. Tom Tykwer, Andy Wachowski) vor ajunge curand la spectatori.

Emma Watson incearca sa iasa de sub vraja lui Harry Potter cu o alegere indrazneata, „The Perks of Being a Wallflower”, romanul despre “sex, drugs & rock’n’roll” al autorului si totodata regizorului Stephen Chbosky (pe ecrane, in toamna aceasta).

„Hobbit-ul”, care va fi lansat pe 14 decembrie, surclaseaza insa in asteptari orice alta adaptare programata pentru 2012. Dupa nesfarsite dificultati si incidente, regizorul Peter Jackson a incheiat in cele din urma prequel-ul la trilogia „Stapanul Inelelor”, in timp ce zvonurile despre „Hobbit-ul 2” se intetesc.

Pentru 2013, Martin Scorsese, aflat momentan in discutii, va regiza cea de-a saptea carte din seria lui Jo Nesbo despre detectivul Harry Hole, „The Snowman”. E un thriller norvegian de succes despre un baiat care se trezeste si descopera ca mama lui a disparut, iar afara, de nicaieri, a aparut un om de zapada, cartea de vizita a unui criminal in serie.

In pregatiri, pentru 2014, sunt si „The Book Thief”, scrisa de Marcus Zusak, „Now Wait For Last Year”, de Phillip K. Dick, sau „Earthseed”, a Pamelei Sargent.

Iata 10 adaptari in lucru la Hollywood:

„The Martian Chronicles/ Cronicile Martiene”

Cu file rupte din imaginatia lui Ray Bradbury, colectia de povestioare publicata in 1950 prezinta colonizarea planetei Marte de catre cei fugiti de pe un Pamant devastat atomic si conflictul iscat intre colonisti si locuitorii planetei rosii.

Paramount a cumparat drepturile la inceputul acestui an, insa nici un nume nu a fost inca atasat acestui proiect. O adaptare dupa „Cronicile Martiene” l-a tentat si pe producatorul Steven Spielberg, in anii 90, insa ideea a fost ulterior abandonata.

Povestirile SF au fost insa ecranizate in 1979 de NBC, in parteneriat cu BBC, intr-o mini-serie TV (trei episoade care au rulat mai bine de patru ore) regizata de catre Michael Anderson. Iar in 1988, studioul sovietic Armenfilm (Armenia) a produs „The Thirteenth Apostle”, bazat pe seria lui Bradbury.

„The Gunslinger/ Pistolarul” (2013)

Primul roman din seria „The Dark Tower/ Turnul intunecat” (tradusa la Nemira), de Stephen King, a fost achizitionat initial de catre Universal Pictures, cu regizorul Ron Howard la carma si Javier Bardem pe afis. Insa studioul s-a retras din proiect acum un an, motivand neintelegeri cu Ron Howard, preferatul lui King in a aduce aceasta opera – pe care scriitorul o numeste magnus opus a sa – pe marele ecran.

Zarurile nu par inca aruncate, iar scenariul va mai petrece, se pare, un timp prin sertare, Warner Bros. declarandu-se interesat, recent, sa continue proiectul alaturi de Howard. Cu elemente de fantastic, horror si western, seriei i-a fost anuntata, in schimb, o ecranizare televizata de catre HBO, ceea ce ar putea grabi – spera fanii – si realizarea filmului.

„The Graveyard Book/ Cartea Cimitirului” (2014, r. Henry Selick)

Bestseller-ul autorului britanic Neil Gaiman – o trimitere ingenioasa la „Cartea Junglei” – a fost unul dintre cele mai atractive proiecte pentru studiourile americane, care s-au si luptat pentru drepturi in cadrul unei licitatii castigate recent de Disney. Regizor va fi Henry Selick, caruia ii sunt familiare cartile lui Neil Gaiman – au colaborat la „Coraline”.

E foarte probabil ca si „Cartea Cimitirului” (tradusa la Nemira) sa fie tot o animatie, iar caracterele sa imprumute ceva din aerul lui „The Nightmare Before Christmas”, la care Selick a lucrat impreuna cu Tim Burton. Personajul cartii este Nobody Owens, un baietel crescut de fantome intr-un cimitir, dupa ce parintii sai au fost omorati.

„20.000 de leghe sub mari: Capitanul Nemo” (2013, r. David Fincher)

Imbarcat in aventura Capitanului Nemo si a navei sale subacvatice, Nautilus, regizorul David Fincher („The Social Network”, „Fight Club”) va incerca un remake al filmului. Prima adaptare dateaza din 1954, a fost regizata de Richard Fleischer si l-a avut pe James Mason in rolul lui Nemo, iar producator a fost nimeni altul decat Walt Disney. Noua ecranizare dupa romanul de aventuri al lui Jules Vernes va accentua povestea originilor capitanului, de data aceasta jucat de catre Sam Worthington – „Avatar”.

„Cartea Junglei” (2014, r. Steve Kloves)

O noua adaptare dupa celebra „Cartea Junglei” a lui Rudyard Kipling il va avea in spate pe Steve Kloves, scenarist la sase dintre filmele Harry Potter, care va scrie si regiza un live-action al povestii lui Mowgli. Remake-ul, spera criticii, ii va face dreptate cartii, care a cunoscut deja doua ecranizari, in anii 90, ambele fara succes. Filmul va fi produs de Warner Bros. si se anunta ceva mai dark si mai aproape de spiritul cartii lui Kipling, pe care Disney a imaginat-o extrem de luminoasa, in 1960. Jungla si animalele vor fi create in 3D.

„50 Shades of Grey/ Cele 50 de vicii ale domnului Grey” (2013)

Universal Pictures si Focus Features au investit 5 milioane de dolari pentru a obtine dreptul de a ecraniza trilogia autoarei E. L. James, dupa ce au stat la rand la negocieri si Sony, Warner Bros. si Paramount, la inceput de 2012.

Concentrandu-se pe idila dintre studenta Anastasia Steele si magnatul Christian Grey, cu accente de dark fantasy, seria publicata in Romania de Editura Trei a fost vanduta in peste 31 de milioane de exemplare in toata lumea.

La scurt timp dupa ce Angelina Jolie s-a aratat interesata, in iunie, sa regizeze pelicula, Universal Pictures a anuntat ca producatorii vor fi Michael De Luca si Dana Brunetti (echipa din spatele „The Social Network”).

„Pride and Prejudice and Zombies” (2013)

Aparuta in 2009 ca o parodie a cartii Mandrie si prejudecata, de Jane Austen, actiunea este plasata intr-un univers alternativ, in care personajele manierate ce traiesc in conacele englezesti de la tara sunt inlocuite de cadavre umblatoare ce forfotesc alaturi de sobolani.

Daca „Abraham Lincoln: Vampire Hunter” a avut parte deja de ecranizare, acest roman al lui Seth Grahame-Smith inca isi asteapta regizorul. In carti au fost deja David O. Russell, Mike White si Craig Gillespie, alaturi de actritele Anne Hathaway, Mia Wasikowska, Scarlett Johansson, Emma Stone si Blake Lively, pentru rolul principal.

„Horns” (2013, r. Alexandre Aja)

Daniel Radcliffe se desprinde cu greu de lumea fantasy-urilor. Dupa succesul de box office cu filmul horror „The Woman In Black”, actorul a acceptat un nou rol cu tenta supranaturala. Scrisa de Joe Hill, povestea il are in centru pe Ig Perrish, suspectat ca si-ar fi violat si ucis prietena. Dupa o noapte inecata in alcool, el se trezeste a doua zi si observa ca au inceput sa-i creasca coarne.

Aflat deja la al doilea proiect de acest gen, Daniel Radcliffe nu mai e de ceva vreme Harry Potter, insa personajul inca il bantuie, dovada si rolurile care i se ofera. In regia lui Alexandre Aja („Switchblade Romance”), „Horns” e programat pentru mijlocul lui 2013.

„Men Are From Mars, Women Are From Venus/ Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus” (2013, r. Bryan Buckley)

Veteran al reclamelor, regizorul Bryan Buckley isi va face debutul alaturi de casa de productie Lionsgate/ Summit, avand-o ca protagonista pe Reese Witherspoon. Bazata pe cartea de self-help a lui John Gray, devenita bestseller, „Men Are From Mars, Women Are From Venus” (tradusa la Editura Vremea) va incepe filmarile in ianuarie 2013. Micul “razboi” dintre barbati si femei a fost transpus si pe micul ecran, in seria televizata ce a rulat in 2000-2001, sub forma de talk-show.

„The Giver” (2013, r. David Yates)

Actorul Jeff Bridges si producatoarea Nikki Silver au incercat de cateva ori sa aduca acest roman pe marele ecran, iar de data aceasta aproape au reusit. Actiunea este plasata intr-o societate utopica, in care nimeni nu cunoaste notiunea de istorie si toata lumea pare sa fie la fel, in afara de un baietel de 12 ani, Jonas, care primeste “informatia” de la cel care a detinut-o inaintea sa.

Fiind clasata drept un roman pentru copii, cartea lui Lois Lowry a primit numeroase critici referitoare la nivelul de intelegere si a fost mutata, in unele librarii, de pe rafturile destinate celor mici. La inceput de 2012, regizorul David Yates anunta inceperea casting-ului pentru acesta productie, iar alaturi de Jeff Bridges va fi si Dustin Hoffman.