Cap Limpede

Stirile zilei

Un medicament comun in Romania face ravagii la barbati!

O echipa de cercetatori din cadrul Institutului national de sanatate si cercetare medicala (INSERM) din Franta si din Danemarca a constatat in urma unui studiu care a analizat 31 de sportivi cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani ca administrarea regulata a ibuprofenului, un medicament utilizat in mod obisnuit contra durerilor sau a starilor febrile, poate dauna fertilitatii masculine.

„Atentie la consumul sustinut de ibuprofen la om”, au concluzionat autorii studiului.

Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian vandut fara reteta medicala in numeroase state sub diverse denumiri comerciale. Acesta se bucura de popularitate in randul sportivilor pentru efectul analgezic al acestei substante autorizate. Insa, pentru unii pacienti, cum ar fi cei diagnosticati cu artrita, medicamentul este considerat necesar.

Aproape jumatate (14) dintre barbatii care au fost monitorizati in studiul publicat in jurnalul american PNAS si-au administrat acest medicament zilnic, iar ceilalti (17) un luat un placebo.

”Administrarea prelungita a unor doze mari de ibuprofen (1.200 mg/zi, timp de sase saptamani) a avut asupra tinerilor barbati efecte perturbatoare severe asupra sistemului endocrin care au condus la o stare numita hipogonadism secundar”, au afirmat cercetatorii in cadrul unui comunicat al INSERM.

Hipogonadismul secundar este o dereglare a functiilor testiculare care se manifesta printr-un un deficit de testosteron – hormonul sexual masculin – ce este compensat prin hiperactivitatea altor hormoni eliberati de glanda pituitara (hipofiza).

”Scopul (studiului) nu este de a alarma populatia. Tinerii care au luat mult Ibuprofen pe perioade lungi de timp e bine sa stie ca acest lucru provoaca dezechilibre hormonale”, a explicat pentru AFP Bernard Jégou.

„Spre exemplu in cazul unui maratonist care va lua (ibuprofen) inainte si dupa proba beneficiile pentru performanta sau rezistanta la durere nu sunt dovedite. In schimb, riscurile pentru sanatatea sa sunt confirmate”, a adaugat acesta.

Studiile in vitro efectuate asupra testiculelor subiectilor decedati, care aveau in medie 44 de ani, au confirmat de asemenea efectul nociv al ibuprofenului.

Cercetarea lanseaza cateva intrebari importante, ramase in suspensie. Efectul persista in cazul intreruperii administrarii ibuprofenului? In cazul unei persoane sanatoasa, tinere, ibuprofenul interfereaza pe termen lung cu productia de spermatozoizi?

Un profesor britanic de andrologie, citat de Science Media Center, Allan Pacey, a declarat ca, desi studiul are meritele sale, asocierea cu un potential declin al fertilitatii ramane „de ordinul speculatiei”. „Ii indemn pe barbatii care au nevoie sa ia ibuprofen sa continue (administrarea)”, a spus acesta adaugand ca este nevoie de studii suplimentare pentru a se sti daca efectele adverse au debutat la administrarea de doze mai mici si care este incidenta asupra fertilitatii.

sursa: AGERPRES

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-103251").on("click", function(){ $(".com-click-id-103251").show(); $(".disqus-thread-103251").show(); $(".com-but-103251").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});