Acasă Cultura Calendar Ortodox Un mare luminator si Stalp al Ortodoxiei! Credinciosii il praznuiesc astazi pe...

Un mare luminator si Stalp al Ortodoxiei! Credinciosii il praznuiesc astazi pe Sfantul Chiriac Sihastrul!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfantul Chiriac Sihastrul s-a nascut la anul 448, in vremea imparatului Teodosie cel Mic, in Corint. Fiind nepot al Episcopului Petru al Corintului, inca de copil a fost hirotesit citet al bisericii catedralei.

La varsta de optsprezece ani Chiriac ajunge la Ierusalim unde il cunoaste pe Sfantul Eftimie, care, i-a prorocit ca va ajunge un mare duhovnic. Sfantul Efitimie l-a tuns in monahism trimitandu-l totodata la Sfantul Gherasim de la Iordan. Aici Sfantul Chiriac a petrecut vreme de noua ani.

Dupa moartea Sfantului Gherasim s-a intors insa la Manastirea Sfantului Eftimie. Dupa zece ani, fugind de slava oamenilor, a sihastrit in locuri diferite, in cele din urma stabilindu-se la Manastirea Sfantului Hariton. Sfantul Chiriac Sihastrul a spus despre sine ca in toate zilele vietii lui lumina soarelui nu l-a vazut mancand, nici a apus fiind el suparat pe cineva.

A fost cunoscut atat pentru nevointele sale cat si pentru darul facerii de minuni. Sinaxarul il aminteste ca „puternic vindecator al bolnavilor, si bland mangaietor al celor intristati”. Sfantul Chiriac a fost si un mare luminator al Bisericii, Stalp al Ortodoxiei, luptand mai ales impotriva ereziilor lui Origen.
Sfantul Chiriac Sihastrul s-a mutat la Domnul in anul 557.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

– Sfintilor 150 de Mucenici din Palestina;
– Sfintei Mucenite Petronia;
– Sfintei Mucenite Gudelia;
– Sfantului Mucenic Casdon si Casdoas;

Sursa: crestinortodox.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos