Fostul domnitor al Tarii Romanesti, Vlad Tepes, a aruncat un blestem peste Bucuresti atunci cand a decis sa-l faca oras.

Bucurestenii au o predispozitie spre gandiriea sumbra spun psihologii. Istoricii merg si mai departe: capitala Romaniei pare chiar un oras blestemat, daca se iau in considerare toate incendiile, cutremurele, epidemiile si inundatiile prin care a trecut.

“Daca ne uitam doar in secolul al XIX-lea, istoria orasului a inregistrat cate o lupta, sau macar o ocupatie de trupe militare, din 15 in 15 ani. Ceea ce este foarte mult”, spune istoricul Dan Falcan, muzeograf la Muzeu de Istorie si Arta al Municipiului Bucuresti.

„(…) Pe acela Domnul Dumnezeu sa-l nimiceasca si sa-l ucida aici cu trupul, iar in veacul viitor sufletul lui, sa fie partas lui Iuda si lui Arie si cu ceilalti care au spus: sangele lui asupra lor si asupra copiilor lor, ceea ce este si va fi in veci, amin(…)”

Acest blestem este finalul unui document emis de Vlad Tepes la 20 septembrie 1459 si reprezinta prima atestare a orasului Bucuresti. Cu alte cuvinte, aceasta localitate intra in istorie oarecum ciudat…

S-ar parea ca este vorba de ghinion. Studiile recente pun in evidenta o alta posibilitate, oarecum ciudata – ghinionul ar putea fi alimentat de un obicei nenorocit al inaintasilor, practicat timp de 600 de ani: comertul cu blesteme.

“A existat un adevarat du-te-vino al blestremelor cumparate si vandute pe teritoriul actualei Romanii, in special in actuala capitala – acest lucru este dovedit stiintific. Este prea mare coincidenta intre istoria grea a orasului, starea depresiva dovedita a bucurestenilor si “cartile de afurisanie” care au intrat pe acest teritoriu”, explica Dan Falcan.

Sursa: historia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.