Acasă Sanatate Un doctor in biologie moleculara dezvaluie cum ne intarim sistemul imunitar inainte...

Un doctor in biologie moleculara dezvaluie cum ne intarim sistemul imunitar inainte de sezonul rece!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Desi sistemul imunitar recunoaste virusurile pe care le-a mai intalnit si combatut inainte, nu va reusi acelasi lucru cu un virus nou sau unul vechi care a suferit anumite mutatii. in timp ce un sistem imunitar echilibrat ce se va confrunta cu acest atac se va descurca destul de bine si va invata rapid modalitatea de riposta, unul care a fost slabit din cauza alimentatiei necorespunzatoare, stresului sau a medicamentelor nu va fi la fel de viguros, facandu-si treaba lent si incomplet, neputand bloca in totalitate manifestarile virale. Iar infectiile virale – multe dintre ele putand ele insele sa aduca simptomatologie grava – stim cu totii ca „deschid portile” altor afectiuni grave precum infectiile bacteriene si cancerele, scrie doctorulzilei.

„Oboseala, letargia, infectiile repetate, alergiile, aftele, racelile si guturaiul sunt semne ca sistemul imunitar este slabit. Un adult sanatos, de exemplu, nu ar trebui sa sufere mai mult de doua raceli pe an – deci, daca aveti des astfel de probleme, cu siguranta trebuie sa incepeti sa va odihniti mai mult si sa va sustineti sistemul imunitar. Sanatatea celulelor imunitare este foarte importanta pentru echilibrul organismului, iar un complex natural si bio de vitamine, minerale si fitonutrienti antioxidanti este esential pentru a ne mentine sanatosi in toamna ce va urma”, spune cercet. dr. Horatiu Albu, master in biologie moleculara.

Sfaturi practice pentru a va ajuta sa ramaneti sanatosi in anotimpul care va urma:

Hidratati-va si mancati de cateva ori pe zi fructe, zarzavaturi si verdeturi

Utilizarea a mai multe portii zilnice de fructe, zarzavaturi si verdeturi ne poate feri de scaderea imunitatii si de deteriorarea celulara deoarece vitaminele, mineralele si ceilalti fitonutrienti sunt mult mai eficienti pentru inlaturarea radicalilor liberi atunci cand sunt introdusi cu regularitate. Un stil de viata sanatos si mese bogate in vitamine si minerale pot mentine corpul hranit si hidratat mult timp. Oferiti organismului alimente cu proprietati prebiotice și probiotice

Acestea sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii si vigorii florei intestinale bune. Atunci cand flora intestinala normala are un bun mediu de hranire, imunitatea creste si totodata diminueaza considerabil sansa ca alti germeni patogeni sa gaseasca poarta de intrare prin sistemul digestiv.
Includeti o cantitate zilnica optima de vitamina C

Suntem cu totii constienti de faptul ca vitamina C este asociata cu prevenirea racelilor si virozelor. si din acest motiv, unele fucte sau sucurile lor presate la rece si bogate in vitamina C naturala sunt foarte importante, trebuind consumate zilnic.

Vitamina E, si ea cu proprietati antioxidante, ajuta la incetinirea semnelor de imbatranire, consolidand in acelasi timp celulele organismului care lupta impotriva infectiilor. in conditiile unui aport optim de vitamina C, Vitamina E devine o arma suplimentara.
Mancati fructe si legume organice

Alimentatia saraca in nutrienti este o cauza comuna a raspunsului imunitar slabit. Fructele si legumele organice contin sute de compusi fitochimici mai putin contaminati decat suratele lor provenite din agricultura conventionala, fapt ce ofera multe beneficii preventive pentru sanatate. Gestionarea stresului, consumul de alimente curate si sanatoase, efectuarea de exercitii fizice moderate si in atmosfera bogata in oxigen si odihna suficienta vor contribui mult la sustinerea unui sistem imunitar puternic si la celule sanatoase.