Aproximativ 3 milioane de oameni se imbolnavesc anual de cancer de piele, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Unul din 3 cancere diagnosticate este situat la nivelul pielii.

Aceste cifre alcatuiesc un tablou din care nu am vrea sa facem parte. Medicii dermatologi avertizeaza riscurile la care se pot expune pacientii diagnosticati cu aceasta forma de cancer si care apeleaza la tot felul de leacuri pentru leziunile de piele. Si nu, nu sunt toate cosuri sau negi. Unele sunt cancere in toata regula, neglijate cu lunile pentru ca nu dau semne.

“Daca tumora ar fi dureroasa, probabil pacientii s-ar prezenta din timp la medic, dar, din pacate, nici cand raman fara nas, nu acuza dureri! In faze avansate, tumorile sunt fie gigante, sangerande, fie ulcerate, mutilante. De murit, se moare insa din cauza metastazelor in alte organe. Decesul e lent si chinuitor si e pacat sa se ajunga aici cand majoritatea tumorilor depistate la timp sunt vindecabile prin operatie”, avertizeaza dermatolog Mihaela Leventer, noteaza oanacuzino.

 

Medicii dermatologi atrag atentia pacientilor sa nu se lase pacaliti de termenul “bio, natural” in ceea ce priveste unguentele si cremele pentru piele, vandute in magazinele cu produse naturiste. Indiferent de ceea ce contin, nu au studii stiintifice, nu au nicio validare din partea lumii medicale si sunt periculoase pentru ca din cauza lor, pacientii amana mult momentul terapiilor care pot trata cancerul de piele si pot prelungi substantial viata.

“Primul pas este diagnosticul corect care se stabileste prin biopsie. Operatia pentru indepartarea tumorii este esentiala. Alte mijloace de tratament ca electrodesicarea, crioterapia, radioterapia, imunoterapia se aplica in unele situatii particulare si de multe ori, completeaza interventia initiala. Se trateaza diferit tumorile recidivante, cele metastatice, tumorile intinse inoperabile sau cele la persoane varstnice ori imunosupresate” afirma specialistii din cadrul “Dr. Leventer Centre” care se confrunta in fiecare zi cu cazuri foarte grave. Tot ei sunt cei care recomanda chirurgia Mohs, de departe metoda de top pentru cancerele de piele. Tehnica Mohs consta in indepartarea rand pe rand a straturilor cutanate afectate de cancer, pana cand nu ramane decat tesutul sanatos.

“Aceasta metoda permite verificarea extinderii tumorale in timpul interventiei: laboratorul ghideaza chirurgul dermatolog in timpul operatiei, cartografiind radacinile tumorii pana la marginea lor. In felul acesta, se conserva tesutul sanatos, este indepartat tot tesutul bolnav si doar el. Ofera cea mai inalta rata de vindecare fata de toate celelalte mijloace terapeutice si se poate aplica mai multor tipuri de cancere cutanate. Metoda este foarte importanta pentru tumorile fetei si scalpului unde trebuie sa te descurci pe arii foarte mici si dificile cum sunt pleoapele, buzele, urechile sau nasul”, explica dr. Mihaela Leventer modul cum astazi se poate trata cu succes cancerul de piele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.