Acasă Stirile zilei Un colonel GRU preia conducerea insurectiei militare din estul Ucrainei

Un colonel GRU preia conducerea insurectiei militare din estul Ucrainei

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Colonelul GRU (Serviciul de Informatii Militare al Armatei Ruse) Igor  Ghirkin (pseudonimul Strelkov) a preluat conducerea insurectiei armate din estul Ucrainei, potrivit unui anunt public facut de un lider separatist la Slaviansk, bastionul rebelilor prorusi.

Strelkov, care conduce in prezent militia prorusa din Slaviansk, a fost „propus” pentru functia de comandant al „tuturor fortelor de autoaparare din Donbas”, cel mai mare bazin minier al regiunii, a anuntat guvernatorul autoproclamat din Donetk, Pavlo Gubarev.

In varsta de 43 de ani, colonelul Strelkov a dezmintit ca ar fi ofiter al serviciilor ruse de informatii militare. Acesta ai fost implicat in capturarea observatorilor OSCE, eliberati in cele din urma la 3 mai la Slaviansk.

Potrivit Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Igor Ghirkin, alias Strelkov, s-a nascut la 17 decembrie 1970 si locuieste la Moscova.

SBU a dat publicitatii conversatii telefonice interceptate intre acesta si emisarul rus Vladimir Lukin, trimis de Kremlin pentru a media eliberarea echipei OSCE.

rebeli rusi

In plus, SBU mai sustine ca el a trecut ultima oara frontiera ucraineana in februarie 2014, pentru o deplasare la Simferopol, capitala Crimeei, peninsula din sudul Ucrainei anexata in martie de Rusia.

Intr-un interviu pentru cotidianul rus Komsomolskaia Pravda, el a declarat ca nu intentioneaza sa „se opreasca la Donetk”.

„Vrem sa eliberam Ucraina de fascisti”, a afirmat el in acest interviu, calificand Ucraina drept un „stat esuat” pentru care comunitatea internationala „nu va declansa cel de-al treilea Razboi Mondial”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos