Acasă Sanatate Un cercetator roman din Scotia avertizeaza! „Una din doua persoane va face...

Un cercetator roman din Scotia avertizeaza! „Una din doua persoane va face cancer! Trebuie sa acordam mai multa importanta alimentatiei”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In viitorul apropiat, cancerul va afecta una dintre doua persoane. in fata estimarilor sumbre, cercetatorii contraataca: au rezultate incurajatoare in gasirea tratamentului revolutionar al cancerului – imunoterapia.

”Trebuie sa invatam sa traim cu cancerul, indiferent de contributia stiintei in tratarea lui. Se estimeaza ca una din trei sau chiar una din doua persoane vor avea un tip de cancer in timpul vietii lor.

Un pic inspaimantator! Dar depinde foarte mult de tipul cancerului. Daca ai «noroc», poti avea un cancer care se trateaza foarte bine – prostata, de exemplu. insa poti sa fii lovit de cancer de pancreas sau glioblastom, unde mortalitatea este aproape de 100%. De fapt, nu cancerul ucide, ci metastazele, cancerele care sunt depistate tarziu si au timp sa metastazeze in alte organe vitale – cum ar fi la os, ficat, creier. Melanomul este foarte metastatic, de exemplu“ a explicat Gabriel Ichim, un cercetator roman care face parte din echipa de specialisti de la Cancer Research UK Beatson Institute din Glasgow (Scotia).

Cercetatorul roman arata ca ultimele descoperiri in domeniul terapiei cancerului sunt incurajatoare si poarta un nume: imunoterapia. El explica de ce. „S-a descoperit ca diferite tipuri de cancer (cum ar fi melanomul) dezvolta strategii de a invada sistemul nostru imunitar; acestea sunt pur si simplu invizibile celulelor imunitare. Celulele canceroase, de fapt, exprima la suprafata lor un tip special de receptori care inhiba activitatea celulelor imunitare. Acum cativa ani, cercetatorii au creat inhibitori pentru acesti receptori, sunt deja in uz clinic si functioneaza. Mitocondria este un organism prezent in toate celulele corpului. Este ca un butoi de pulbere, care atunci cand explodeaza poate ucide celulele in cateva minute. Cercetatorii au aratat ca in celulele canceroase, mitocondriile sunt foarte sensibile la o clasa de medicamente numita «BH3 mimetics». Tratamentul cu aceste medicamente practic explodeaza mitocondriile doar in celulele canceroase si le omoara in cateva minute. Pe acest aspect lucrez si eu. ABT-199 este un astfel de exemplu, doar ce a trecut toate fazele preclinice si in urma cu cateva zile, la 30 ianuarie, a fost aprobat in Statele Unite“, declara dr. Gabriel Ichim.

”O viata echilibrata si dupa o anumita varsta controale regulate ne pot pune in garda. Pentru barbati, dupa 40 ani trebuie sa verifice prostata. Pentru femei, trebuie sa faca mamografii dupa primul nascut. Ceea ce conteaza, de fapt, este preventia, precum si depistarea precoce a bolii. Am avansat enorm de exemplu in depistarea cancerului de san. Educatia tinerelor femei este vitala mai ales in regiunile rurale. Trebuie sa acordam mai multa atentie stilului de viata si alimentatiei.

Recent Organizatia Mondiala de Sanatate a dat publicitatii studii de epidemiologie care atesta: consumul excesiv de carne rosie creste riscul de cancer de colon. La fel si alcoolul, fumatul, obezitatea. Vorbim iarasi despre educatie. Cursurile de sport si de nutritie ar trebui sa fie prioritare in scoli. Totul este centrat pe educatie“, recomanda Gabriel Ichim, cercetatorul roman din Glasgow, conform Adevarul.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos