Acasă Stirile zilei Stiinta Un CERCETATOR de ORIGINE ROMANA a castigat PREMIUL NOBEL 2014 pentru CHIMIE!

Un CERCETATOR de ORIGINE ROMANA a castigat PREMIUL NOBEL 2014 pentru CHIMIE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premiul Nobel 2014 pentru chimie a fost castigat de cercetatorii Eric Betzig, Stefan W. Hell si William E. Moerner, potrivit site-ului oficial al acestor distinctii prestigioase.

Cei trei cercetatori au fost recompensati pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenta de super-rezolutie”.

Stefan W. Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe 2014, s-a nascut in Romania

Cercetatorul Stefan W. Hell, unul dintre cei trei laureati ai premiului Nobel pentru chimie pe 2014, s-a nascut pe 23 decembrie 1962, in Romania, la Arad, si este membru de onoare al Academiei Romane din anul 2012.

Potrivit site-ului nobelprize.org, Stefan W. Hell este cetatean german si a absolvit cursurile Universitatii Heidelberg (Germania) in 1990.

Stefan Hell s-a nascut pe 23 decembrie 1962 in Arad. Si-a petrecut copilaria in comuna Santana, unde a urmat si scoala generala, intre 1969 si 1977. In 1977 s-a inscris la liceul Nikolaus Lenau din Timisoara, unde a studiat doar un an. In aprilie 1978, la varsta de 15 ani, a plecat in Ludwigshafen, Germania, impreuna cu parintii.

Intre 1981 si 1987 a urmat cursurile Facultatii de Fizica la Universitatea din Heidelberg, unde a obtinut titlul de doctor in fizica in 1990, cu calificativul maxim – summa cum laudae.

Este director al Institutului pentru Chimie si Biofizica Max Planck din Göttingen si director al Centrului german pentru cercetari contra cancerului din Heidelberg.

Hell este, de asemenea, seful departamentului de Nanoscopie Optica al Centrului German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg, profesor onorific la Facultatea de Fizica a Universitatii din Göttingen si profesor la Facultatea de Fizica a Universitatii din Heidelberg. Este si membru al comitetului de directori al Laboratorului de lasere din Göttingen si membru al Academiei de Stiinte din Göttingen si Heidelberg.

Stefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, in anul 2000, a conceptului de „golire prin emisie stimulata” (STED/ stimulated emission depletion) in microscopie.

In 2013, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetatorilor Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel, pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile in cazul sistemelor chimice complexe.

Sezonul Nobel din 2014 a debutat luni, cand cercetatorii John O’Keefe, May-Britt Moser si Edvard I. Moser au fost recompensati cu premiul pentru medicina, pentru descoperirea celulelor care alcatuiesc sistemul de pozitionare din creier, supranumit „GPS-ul intern”.

Marti, cercetatorii japonezi Isamu Akasaki si Hiroshi Amano si american de origine japoneza Shuji Nakamura au castigat premiul Nobel pentru fizica, pentru inventarea diodelor electroluminiscente (LED) cu lumina albastra.

Premiul Nobel pentru literatura va fi atribuit joi.

Castigatorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel – va fi anuntat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos