Cap Limpede

Utile

Un celebru psiholog dezvaluie de ce se supraestimeaza oamenii! Oamenii incompetenti au deseori impresia ca sunt cei mai buni!

Aceasta tipologie este intalnita de fiecare dintre noi fie la scoala sau la munca. Psihologul David Dunning a studiat de ce oamenii, in general, nu isi judeca in mod corect abilitatile, iar fenomenul a fost denumit Efectul Dunning-Kruger, noteaza Vox.

Studiile au demonstrat ca oamenii nu reusesc sa se evalueaza pe ei insisi cu precizie. De fapt, deseori ei se supraestimeaza, aminteste psihologul Addison Anderson.

Explicatia este una simpla: „Cand psihologii Dunning si Kruger au descris prima data efectul, in 1999, ei au evidentiat faptul ca oamenii cu o cunoastere lacunara si cu abilitati in diverse domenii sufera de un dublu blestem. in primul rand, ei fac greseli si nu iau deciziile bune. in al doilea rand, aceeasi lipsa de cunoastere ii impiedica pe acestia sa-si dea seama de propriile greseli. Cu alte cuvinte, ei nu sunt calificati sa-si recunoasca erorile”.

De exemplu, cum poate cineva sa-si dea seama ca nu scrie corect daca el nu cunoaste regulile gramaticale?

„Aceasta poate fi o explicatie pentru care oamenii cu o cunoastere moderata sau care exceleaza la ceva sa aiba mai putina incredere in abilitatile lor. Ei stiu destule ca sa-si dea seama ca sunt multe pe care nu le stiu”, adauga Addison.

Exista insa si cazurile oamenilor care stiu multe si sunt constienti de asta. Ei fac insa alta greseala: au impresia ca si cei din jur stiu la fel de mult ca ei si deseori ii supraestimeaza pe ceilalti.

„Rezultatul este ca, deseori, indiferent daca sunt inapti sau foarte calificati, oamenii tind sa fie prinsi intr-o bula a perceptie de sine inexacta. Cand sunt incompeteti, nu-si vad defectele. Cand sunt exceptional de competenti, nu-si dau seama cat de neobisnuite sunt calitatile lor”, explica Addison.

Pentru a preveni aceste situatii, psihologii recomanda cererea unui feedback de la alte persoane si mai ales acceptarea ca ceea ce auzim ar putea fi adevarat. in al doilea rand, oamenii trebuie sa continue sa invete cat mai mult. Cu cat stim mai multe, cu atat avem mai multe sanse sa ne observam propriile greseli, scrie digi24.

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-101658").on("click", function(){ $(".com-click-id-101658").show(); $(".disqus-thread-101658").show(); $(".com-but-101658").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});