In Ucraina au loc astazi alegeri prezidentiale, pentru postul suprem in tara luptandu-se 21 de candidati. Alegerile se desfasoara cu dificultate in estul Ucrainei.  Foarte multe sectii de votare nu functioneaza in Donetk si Severodonetsk.

Reamintim, Rada Suprema a fixat alegeri prezidentiale anticipate dupa ce Viktor Ianukovici, al patrulea presedinte al Ucrainei, ales in ianuarie 2010, a fugut din tara pe 22 februarie 2014, dupa o criza politica de aproape sase luni. 

Expertii considera ca Ucraina se confrunta in prezent cu o criza sociala si politica fara precedent, agravata de interventia militara a unui stat vecin – Rusia.

In Ucraina exista 225 de circumscriptii electorale, dar dupa anexarea de catre Federatia Rusa a Republicii Autonome Crimeea si Sevastopol, Rada Suprema si CEC au luat decizia cu privire la imposibilitatea efectuarii de alegeri in aceste teritorii, prin urmare numarul de circumscriptii a fost redus cu 12 ( fara Crimeea si Sevastopol). In total au fost create 32 .200 de sectii de votare.

alegeri Ucraina

In Ucraina exista 33,7 milioane de alegatori (fara  Crimeea si Sevastopol), inclusiv aproximativ 3,3 milioane in Donetsk si 1,8 milioane in regiunea Lugansk.

In aceste doua regiuni alegerile pot fi perturbate din cauza conflictului armat.

Cu o zi inaintea alegerilor, in dimineata zilei de 24 mai, potrivit Ministerului Afacerilor Interne , in regiunea Donetsk, din 22 de comisii electorale de circumscriptie nu functioneaza 9 , in regiunea Lugansk, din 12 nu functioneaza 8.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.