Alegerile pentru Parlamentul European – autoritatea legislativa a Uniunii Europene – au loc astazi in Franta, Italia, Lituania, Grecia si Romania. In total, duminica, scrutinul europarlamentar se desfasoara in 21 de state membre ale Uniunii Europene.

In Romania, sectiile de votare vor fi deschise de la 7.00 pana la 21.00. Sunt asteptati sa voteze peste 18 de milioane de cetateni, care urmeaza sa aleaga 32 de reprezentanti in legislativul UE.

alegeri

In Lituania, conform Comisiei Electorale Centrale ( NEC ) au dreptul de vot 2,536,000 persoane. Concomitent cu alegerea europarlamentarilor, lituanenii isi aleg astazi si presedintele, in turul final luptandu-se presedintele in exercitiu Dalia Grybauskaite si reprezentantul Partidului Social Democrat – Zigmantas Balcytis.

In Franta, lupta pentru un loc in Parlamentul European se da intre 751 de candidati. Doar 74 dintre acestia vor fi selectati pe lista finala.

In Italia, alegerile pentru Parlamentul European reprezinta primul test major pentru noul premier Matteo Renzi, care reprezinta Partidul Democrat de guvernamant. Renzi proclama ideea une ” noi Europe unite”, si „Reforma Italiei in paralel cu imbunatatirea politicilor europene”. Principalul rival in euroalegeri pentru Partidul Democrat este Miscarea eurosceptica „5 stele”.

Alegerile din Grecia se desfasoara astazi intre 7.00 si 19.00, sectiile de votare asteptand aproximativ 9,9 milioane de alegatori. Grecia va reprezentata in Parlamentul European de 21 de membri. In paralel cu alegerile pentru Parlamentul European, in tara se desfasoara al doilea tur al alegerilor locale.

Saptamana aceasta alte 7 state si-au desemnat reprezentantii pentru Parlamentul European. Joi au avut loc alegeri in Olanda si Marea Britanie, vineri – in Irlanda si Republica Ceha, sambata – in Slovacia, Letonia si Malta.

Duminica, scrutinul europarlamentar se desfasoara in 21 de state membre ale Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.