Acasă Stirile zilei Stiinta Ucraina vrea sa se rupa de Rusia si cultural. Va renunta la...

Ucraina vrea sa se rupa de Rusia si cultural. Va renunta la alfabetul chirilic

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Comisia speciala a Parlamentului ucrainean care redacteaza noua lege privind folosirea limbilor minoritatilor in Ucraina examineaza ideea renuntarii treptate la alfabetul chirilic, sustine o sursa apropiata dezbaterilor pe aceasta tema.

Parlamentul de la Kiev a abrogat la 23 februarie legea privind folosirea limbilor minoritatilor din Ucraina, adoptata in 2012 de fostul presedinte Viktor Ianukovici. Aceasta lege a permis minoritatilor din Ucraina sa-si foloseasca limba materna in regiunile in care reprezentau cel putin 10 la suta din populatie. Legea a conferit limbii ruse statut de limba regionala in 13 din cele 27 de regiuni administrative ale Ucrainei, inclusiv la Kiev.

Abrogarea legii de catre Parlamentul ucrainean a provocat proteste in randul rusofonilor din sudul si sud-estul Ucrainei, dar si in Crimeea.

La randul lor, tarile vecine Ucrainei, printre care Romania, Bulgaria, Ungaria, dar si institutiile europene, au criticat Kievul pentru abrogarea legii.

In acest context, presedintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, care detine si functia de sef de stat interimar, a refuzat luni sa aprobe decizia Legislativului vizand abrogarea legii. Turcinov a dispus recent crearea unui grup de lucru pentru pregatirea, pana la 31 martie, a unei noi legi in domeniul utilizarii limbilor minoritatilor in Ucraina. El a asigurat ca noua lege va reprezenta interesele tuturor minoritatilor din Ucraina. rea la alfabetul chirilic

Renuntarea la alfabetul chirilic ar fi una dintre propunerile comisiei parlamentare si adoptarea caraterelor latine.

Alfabetul chirilic este creat de fratii Chiril (Chirila) Constantin (827-869) si Metodiu (d. în 885) pe baza unei variante a alfabetului grecesc vechi.