Acasă Stirile zilei Ucraina a semnat Tratatul politic de ASOCIERE la UE

Ucraina a semnat Tratatul politic de ASOCIERE la UE

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ucraina se apropie vineri de UE semnand partea politica a unui Acord de Asociere la summitul european de la Bruxelles, pe fondul unei escaladari a tensiunilor intre Moscova si Occident, pe tema Crimeei, potrivit Mediafax.

Europenii vor marca astfel o sustinere puternica pentru Ucraina, care va fi reprezentata la Bruxelles de premierul Arseni Iateniuk.

Aceasta semnare are loc in timp ce tonul s-a inasprit fata de Rusia, care a replicat cu masuri similare la sanctiunile americane si europene.

Statele Unite au tintit sus, vizand colaboratori apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, intre care Serghei Ivanov, seful sau de cabinet. Ulterior, au adaugat pe lista celor 11 persoane carora le-au fost inghetate conturile, alte 20.

Joi seara, liderii europeni reuniti la Bruxelles au decis sa adauge 12 rusi si ucraineni prorusi pe lista lor, ajungand la 33 de persoane.

Presedintele Barack Obama a amenintat Moscova ca va merge mai departe si va viza „sectoare cheie” ale economiei sale. „Rusia trebuie sa inteleaga ca o escaladare suplimentara nu va face decat sa o izoleze de comunitatea internationala”, a afirmat el.

La cateva minute dupa scurta sa interventie de la Casa Alba, Rusia a publicat propria lista cu sanctiuni vizand consilierii lui Obama si congresmeni, intre care senatorul conservator John McCain.

Lista UE, care va fi dezvaluita vineri, „este destul de apropiata de cea a Statelor Unite”, a precizat presedintele francez François Hollande. „Unii sunt foarte sus plasati”, a subliniat presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy.

UE se asteapta, de asemenea, la masuri de retorsiune din partea Moscovei, potrivit unui diplomat.

Europenii s-au inteles si asupra unei anulari a viitorului summit UE-Rusia prevazut in iunie la Soci, precum si a reuniunilor bilaterale.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos