Acasă Stirile zilei Stiinta Descopera secretul numerelor castigatoare la LOTO? Crezi ca e greu?

Descopera secretul numerelor castigatoare la LOTO? Crezi ca e greu?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un matematician brazilian a descoperit cum se poate sa prezici numerele castigatoare unei trageri Loto daca aplici cateva teorii complicate de matematica si probabilitate.

Renato Gianella spune ca este foarte posibil sa prezici ce numere au sanse mai mari sa fie extrase, urmarind aceleasi tipare de comportament precum cele prezise de Legea numerelor mari, potrivit dailymail.co.uk.

Studiul sau, intitulat „The Geometry of Chance: Lotto Numbers Follow a Predicted Pattern” („Geometria sansei: Numerele de la Loto respecta un tipar prezis”), descopera ca nu toate combinatiile de numere au aceeasi probabilitate de a fi extrase. Lucrarea sustine ca exista un tipar aplicabil in toate loteriile din lume, care poate fi rezolvat folosind un model complicat.

„Loteria nu ar trebui sa mai fie vazuta ca forma de joc de norococ, ci ca reprezentarea autentica a teoriei probabilistice si a Legii numerelor mari”, este de parere Gianella.

Desi procedeul nu este atat de simplu incat sa poti sa alegi cele mai norocoase sase numere care vor fi extrase la Loto, este totusi posibil, pe baza probabilitatii, sa identifici diferite combinatii de numere cu cele mai multe sanse de a fi extrase.

Webiste-ul matematicianului, www.lotorainbow.com.br/en/default.asp, le permite oamenilor sa vada probabilitatea de extragere a numere diferite in 20 de loterii din toata lumea – dar cititorii ar trebui sa aiba cunostinte avansate in matematica pentru a intelege algoritmul.

LOTO

Matematica din spatele teoriei se bazeaza pe extrageri precedente si pe tipare ce reies din ele, extragerile precedente dicteaza probabilitatea viitoare pentru ca anumite numere sa fie extrase.

„Notiunea frecventista afirma ca probabilitatea unui eveniment dat este relationata de frecventa la care un asemenea eveniment se repeta. In plus, dupa cum este prezis de Legea numerelor mari, cand un eveniment se repeta de multe ori, media rezultatelor din toate evenimentele ar trebui sa fie apropiata de rezultatul asteptat. Astfel, jocuri de toate felurile in care au loc multe repetari (precum loteriile) sunt laboratoare ideale pentru cercetarea probabilitatilor”, scrie in studiu.

Gianella explica logica de functionare a sistemului:

„Adopta un model colorat care determina toate combinatiile posibile de numere, asa cum sunt stabilite de regula lui Pascal. Lucrul pe acest model colorat ofera o intelegere mai usoara si o identificare corect a combinatiilor de numere cu cele mai mari probabilitati de castig. Prin experimentare, metoda arata ca este posibil sa depistezi ca rezultatele unei extrageri loto urmeaza acelasi tipar de comportament prezis de Legea numerelor mari”.

Potrivit studiului, modelele construite pe rezultatele mai multor jocuri loto din tari diferite arata ca, odata cucresterea numarului de extrageri, rezultatul asteptat de la fiecare model este mai aproape de rezultatul observat, indicand ca exista un tipar pentru aceste combinatii. Matematicianul sustine ca metoda a fost testata in mai mult de 20 de extrageri loto din lume si in fiecare caz a fost demonstrat ca probabilitatea ca un grup dat de combinatii sa fie extras nu este aceeasi pentru toate combinatiile si ca exista grupuri cu o mai mare probabilitate de castig.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos