Acasă Special Investigatii Tunurile imobiliare din spatele fostului primar Ontanu! Este acuzat ca a pus...

Tunurile imobiliare din spatele fostului primar Ontanu! Este acuzat ca a pus un avocat-paravan in spatele retrocedarilor de milioane de euro!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Arestat intr-un dosar penal legat de modul in care a reconstituit dreptul de proprietate asupra unor terenuri in Sectorul 2 (detalii aici), Neculai Ontanu este implicat si in alte retrocedari dubioase. Romania Curata a descoperit o alta situatie in care, exact ca in cazul Loredana Radu-Gabriel Oprea, Primaria Sectorului 2 a folosit reteta ”avocatului paravan” care cumpara dreptul litigios pentru terenuri de la mostenitorii de drept, pentru ca apoi ”beneficiarul din umbra” sa le cedeze catre anumiti destinatari finali.

E cazul unei familii de nonagenari din judetul Arges, care detinusera nordul Insulei Fundeni. Dupa 9 ani de procese (detalii aici), Stela si Virgil Andronescu, carora autoritatile le refuzau punerea in posesie, desi instanta le-a dat castig de cauza, au obosit si au cedat. il angajasera sa-i reprezinte pe Ion Igret, un avocat cu experienta, acelasi care a reprezentat si interesele imobiliare ale printului Paul de Romania.

”Am vrut ca parintii mei sa mai apuce sa se bucure cativa ani de rodul mostenirii”

Adrian Andronescu, fiul batranei, care a ajutat-o pe mama lui in demersurile de recuperare a imobilelor confiscate de comunisti, isi aminteste ca avocatul Igret, dupa ce o perioada a inaintat anevoie in demersurile legale, le-a facut clientilor sai o propunere alternativa la lupta in justitie: ”Cand n-am mai putut, l-am intrebat ce e de facut. Domnul avocat ne-a spus ca o solutie e sa vindem drepturile succesorale si litigioase. Ulterior ne-a prezentat pe cineva interesat sa ne cumpere drepturile asupra terenurilor in posesia carora urma sa intram. Am fost de acord si avocatul ne-a dus in zona Pietei Dorobanti, la biroul domnului Marius Locic. Acesta ne-a oferit 350.000 euro. Am fost multumiti, nu pot nega asta, fiindca eram obositi de atatea procese, parintii mei erau foarte inaintati in varsta, iar pentru noi erau multi bani. Am considerat ca cel mai important era ca ei sa mai apuce sa se bucure de rodul acelei mosteniri macar cativa ani, cat mai aveau de trait. intre timp tata a si murit”, a declarat fiul mostenitoarei pentru Romania Curata.

Cand s-a batut palma, mai spune fiul batranei, Marius Locic i-ar fi inmanat avocatului o punga cu bani pentru serviciul de intermediere. Avocatul Ion Igret a declarat pentru Romania Curata ca nu-si mai aminteste decat vag ce s-a intamplat in cazul dosarului retrocedarii partii de nord a Insulei Fundeni, fiind un caz vechi, insa a negat ca ar fi jucat la doua capete, ci ca, cel mai probabil, el a fost cautat de Marius Locic, care vana amplasamente valoroase. Avocatul Igret a negat pentru Romania Curata ca ar fi primit o sacosa cu bani de la Locic, ba din contra, sustine ca Locic nu si-a tinut cuvantul si ca inca ii mai datoreaza cu o anumita suma.

Avocatul Igret ne-a spus ca in valtoarea anilor 2007-2008, cand terenurile aveau preturi astronomice, oamenilor simpli, cum e cazul nonagenarei Stela Andronescu, chiar si cu sentinta judecatoreasca favorabila in mana, li se refuza pur si simplu punerea in posesie, ei fiind la mana functionarilor din Primarie, care ”puneau in posesie numai pe oamenii lor”.

Marius Locic i-ar fi spus lui Virgil Andronescu, pe atunci in varsta de 91 de ani, ca nu va cumpara el direct, ci printr-un intermediar, ”o femeie”, despre care a precizat ca este cu el intr-o relatie de ”apropiere sau rudenie, nu mai retin exact”, ne-a declarat fiul acestuia, participant la dialogul cu Locic. in ziua stabilita pentru tranzactie, in toamna lui 2007, a aparut cumparatoarea. E vorba de ex-avocata Luiza Margarit.

O reteta clasica folosita de primarii din Bucuresti

Desi familia Andronescu incercase in van timp de aproape 9 ani sa intre in posesia terenurilor, la doar 4 luni dupa cedarea dreptului litigios catre Luiza Margarit, autoritatile, atat Prefectura Capitalei, cat si Primaria Sectorului 2, s-au mobilizat exemplar si au rezolvat ”pe repede-inainte” punerea in posesie a avocatei.

in 15 februarie 2008, Comisia Municipiului Bucuresti de Aplicare a Legilor Fondului Funciar i-a oferit avocatei Luiza Margarit o suprafata in compensare de 9.878 mp, fiindca nordul Insulei Fundeni, ce apartinuse de drept familiei Stelei Andronescu, fusese cedat de stat unuia din controversatii imbogatiti ai tranzitiei, Corneliu Stegaru. Pe 21 februarie 2008, primarul Neculai Ontanu si secretarul Toma sutru semnau deja procesul verbal de punere in posesie a Luizei Margarit, iar pe 5 martie 2008 Prefectura Bucuresti condusa de PNL-istul Catalin Deaconescu emitea ”sagetii” lui Marius Locic titlul de proprietate.

Ca o constatare, exact aceeasi ”metoda” de lucru, prin atribuirea unor suprafete in compensare in locatii premium catre oameni apropiati, a folosit-o si primarul Sectorului 6, Cristian Poteras, acesta fiind in prezent condamnat pentru fapte de coruptie.

Trasabilitatea uneia dintre parcele, dupa ce a plecat de la Luiza Margarit

Interesant este si ce s-a intamplat mai departe cu terenul din strada tepes Voda nr. 27. Amplasat la intersectia strazilor Visinilor cu tepes Voda, din imediata apropiere a Halei Traian, terenul este la trei sute de metri de Calea Calarasilor. Desi are o suprafata de 426 mp, avand doua din cele trei laturi cu deschidere la drum, era ideal pentru un proiect pe colt. Dat fiind insa ca zona este protejata, in jur sunt doar case, multe negustoresti, din Bucurestiul de inceput de secol XX. Pe acel teren insa Primaria Sectorului 2 a permis ridicarea unui bloc S+P+5E, care acum are functiune de orologiu solar, umbrind in functie de pozitionarea soarelui pe cer, curtile caselor din jur. insa mai interesant decat magaoia care reprezinta ”o rana urbanistica” sunt beneficiarii blocului.

La doua luni dupa ce a fost pusa in posesie, Luiza Margarit a vandut terenul din strada tepes Voda nr. 27 catre Catalin Bogdan Baducu si sotia lui. Baducu este unul din satelitii care au gravitat in jurul lui Alexandru Bittner. Baducu apare din 2003 incoace ca administrator si asociat in firma Maica Teofana- Cimitir si Pompe Funebre SRL, alaturi de Gheorghe Negrea si Olimpia Ulrich, retrasa in 2008.

Gheorghe Negrea este una din ”sagetile” lui Alexandru Bittner in afacerile sale cu concesiuni piscicole din Delta Dunarii, atribuite in Guvernarea Nastase, iar Olimpia Ulrich apare in peste zece societati ale trio-ului Bittner-Petrache-Cocos. Ulrich apare inclusiv in firma Elan Group SRL (in prezent dizolvata), alaturi de Dorin Cocos, Elena Udrea si Victor Cocos.

Mult mai limpede, pe Catalin Bogdan Baducu il gasim ca administrator al societatii Macomb SA in intervalul 1999-2003. Istoria Macomb e una intortocheata, fiind o societate de stat cumparata de Grupul Roman de Investitii, din actionariatul caruia au facut parte de-a lungul timpului personaje ca Alexandru Bittner, Adrian Petrache, Dorin Cocos, Dan Besciu si Florin Georgescu.

Macomb SA a facut obiectul unui scandal de presa, jurnalistii descoperind ca societatea, dupa preluarea de grupul de afaceristi cu spate politic, a fost improprietarita ilegal de Viorel Lis cu 7,7 hectare in Bucuresti. in afacere un rol l-ar fi jucat si avocata Marieta Anastasescu, vecina de bloc in strada Zambaccian cu familia lui Adrian Nastase (vezi aici). Firma Macomb SA si-a mutat in anii 2000 sediul pe Str. Ion Ionescu de la Brad nr. 53, o locatie cumparata de gruparea Bittner-Cocos de la senatorul PDL-PSD Gabriel Mutu. La aceeasi adresa a functionat si Neocity Group, al carei presedinte a fost Elan Schwarzenberg.

Citeste mai mult aici.