Acasă Timp liber Minunea nestiuta din Romania! Lacul unic in lume, dar pe care multi...

Minunea nestiuta din Romania! Lacul unic in lume, dar pe care multi nu-l cunosc!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Departe de agitatia cotidiana, intr-un loc cu totul special, se afla un lac cel putin la fel de unic in Romania. Este vorba despre Lacul Vida, care impresioneaza prin culoarea deosebita, dar si prin prin faptul ca in mijlocul sau este amenajat un vartej.

Lacul Vida este un lac de acumulare, construit in 1967, pentru minele care extrageau bauxita, pe cursurile raurilor Vida si Toplita, in comuna bihoreana Dobresti. Lacul Vida se deosebeste prin culoarea aproape ireala apei, dar si prin faptul ca in mijlocul sau este amenajat un deversor, care creeaza impresia unui imens vartej spectaculos.

„Este un baraj construit din anrocamente, care are 10 metri inaltime, lungimea coronamentului fiind de 70 de metri, dar pe care nu se poate circula, asa cum se intampla la alte baraje. Prin realizarea acestui baraj s-a reusit acumularea unui volum de 0.4 milioane de metri cubi de apa. Pentru evacuarea debitelor maxime de apa, barajul a fost prevazut cu un deversor de tip palnie care este curiozitatea si farmecul lacului”, potrivit site-ului lapensiuni.ro.

Fara trafic, aglomeratie sau zgomot, doar cateva casute cochete pe marginea unui lac. Odata cu inchiderea minelor, lacul a ajuns in patrimoniul autoritatilor locale, care au facut tot ce le-a stat in putinta sa profite de frumusetea locului. Lacul Vida este este un caz unic cu astfel de constructie cu palnie. Pentru evacuarea apei, barajul a fost prevazut cu un deversor special, care are efectul de a micsora presiunea apei in situatie de ploi abundente asupra digului.

„De asemenea, ceea ce atrage in mod deosebit este si faptul ca pe suprafata de 6 hectare a lacului, se oglindeste padurea ce strajuieste lacul, facandu-l sa aiba, in functie de anotimp, o culoare mirifica. Lungimea lacului este de cca. 2 km pe malul caruia se afla un drum forestier de unde poate fi admirat intreg peisajul. Tot aici pot fi vizitate si salbaticele Chei ale Videi”, mai noteaza site-ul lapensiuni.ro Nu departe de lac, pe Valea Rosia, se afla zeci de pesteri, ce starnesc interesul speologilor, dar in care se fac excursii si pentru incepatori. Cele mai faimoase sunt Pestera cu Cristale de la Farcu si Pestera Meziad.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos