85 milioane euro in 9 ani au incasat firmele lui Dorin Cocos pentru reactivi de teste medicale, vanduti spitalelor de stat, potrivit informatiilor publicate de RISE Project. Numai intr-o singura zi, firmele lui Dorin Cocos au obtinut contracte in valoare totala de 18 milioane de euro. Potrivit sursei citate, preturile au fost umflate cu 300%.

Reactivii de laborator sunt substante utilizate in majoritatea analizelor medicale, unele dintre acestea fiind extrem de uzuale. Reactivul se amesteca cu proba biologica recoltata de la pacient si ajuta aparatul sa determine, spre exemplu, nivelul de colesterol sau glicemie din sange.

In perioada 2007-2009, spitalele din Romania au cumparat reactivi de laborator de la Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea si de la partenerii acestuia. impreuna, au format un cartel, au monopolizat furnizarile si au dictat preturile, scrie RISE Project.

Banii au venit de la stat, prin intermediul spitalelor. Iar spitalele, in special cele din Bucuresti, au incheiat cu trei dintre firmele gruparii Cocos contracte publice in valoare totala de 85 de milioane de euro.

Au existat si situatii, spun surse din Institutul Matei Bals, in care reactivii au lipsit efectiv din laboratorele de analiza. Sau n-au fost de calitate. In special cei folositi in teste scumpe.

RISE Project a obtinut documentele care descriu circuitele financiare ce au intrat in atentia Oficiului pentru Combaterea Spalarii Banilor.

18 milioane de euro intr-o zi

Pe 19 iunie 2012, Institutul Matei Bals aproape ca si-a golit bugetul de achizitii prin doar trei licitatii de 18 milioane de euro. Institutul avea in acel an un buget de 20,2 milioane euro pentru bunuri si servicii.

Jurnalistii RISE Project scriu ca afacerea a trecut neobservata, in umbra unui scandal national: USL pregatea a doua suspendare a lui Traian Basescu.

Institutul condus de catre Adrian Streinu-Cercel a cumparat atunci, prin trei contracte distincte, reactivi de laborator. Streinu-Cercel era in acel moment seful institutului, dar si secretar de stat la Sanatate, ceea ce i-a adus o decizie de incompatibilitate din partea ANI.

„De achizitii se ocupa departamentul de achizitii. Eu nu stiu prea multe despre asta. La mine contractele ajung doar la semnat. Noi avem analize foarte scumpe, unele costa chiar si 360 de euro. Valoarea contractele pentru mine este total nesemnificativa”, a declarat directorul Streinu-Cercel pentru RISE Project.

Firmele castigatoare sunt Meditest Global 2002, Imuno Diagnostika si Spectrum Magnamed. Ele au fost investigate ulterior de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii  Banilor (ONPCSB), iar inspectorii au stabilit ca beneficiarul final al celor 18 milioane de euro a fost omul de afaceri Dorin Cocos.

La vedere, societatile erau controlate de rudele lui Cocos, adica de sora si cumnatul lui. Intr-una singura, Cocos a fost actionar direct la un moment dat: Meditest Global 2002.

Directorul Institutului Matei Bals, Adrian Streinu-Cercel, spune acum ca habar n-avea ca firmele sunt ale lui Cocos si ca n-a vorbit cu acesta vreodata despre cele trei contracte.

Contactat de RISE, Dorin Cocos nu comenteaza: “Nu dau nici un fel de interviu, vedeti-va de treaba”.

Dorin Cocos a fost trimis in judecata in doua dosare majore de coruptie. A a fost deja condamnat pe fond la 3 ani de inchisoare cu executare in cazul licentelor Microsoft.

RISE Project mai scrie ca procurorii DNA investigheaza deja de o luna afacerile celor trei firme ale familiei Cocos, dupa constatarile ONPCSB.

Contractele incheiate de SRL-urile Spectrum Magnamed si Imuno Diagnostika S.R.L cu Spitalul Bagdasar Arseni si Institutul Oncologic au intrat si ele in vizorul procurorilor anticoruptie.

Managerii celor doua institutii medicale au fost arestati recent, iar DNA ii acuza ca au primit mita pentru contracte parafate, prin intermediari, cu firmele lui Cocos.

Potrivit informatiilor corelate de romaniacurata.ro, Bogdan Paltineanu, de la Spitalul Bagdasar Arseni, ar fi primit 45.900 de euro mita, in 2015, pentru doua contracte in valoare totala de 2 milioane de euro, atribuite firmelor Spectrum Magnamed si  Imuno Diagnostika S.R.L.

Atunci, Paltineanu era sef la Institutul National de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan” si, din aceasta calitate, a pompat bani in doua dintre cele trei firme suspecte ale lui Cocos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.