„La Méduse” a fost o fregata cu trei catarge si 44 de tunuri, care, in 1816, a plecat spre Senegal, in fruntea unui convoi de alte trei nave, cu misiunea de a prelua tara africana de la englezi.

Capitanul fregatei, Hugues Duroy de Chaumereys, nu mai navigase de 25 de ani. Era un tip arogant, care isi privea subordonatii cu dispret.

Din pacate, fregata a esuat pe un banc de nisip, la aproape 40 de mile marine distanta de coasta Africii de Vest. Numai 250 de persoane aveau loc in barcile de salvare. 146 de barbati si o femeie s-au instalat pe o pluta construita din lemnul navei, pluta care ar fi trebuit tractata de barci.

O parte dintre supravietuitorii naufragiului au trecut prin clipe tragice, greu de imaginat: crime si canibalism.

Atat capitanul Hugues Duroy de Chaumereys, cat si noul guvernator si-au asigurat un loc in barcile de salvare, unde se aflau si provizii. Pluta s-a pierdut de restul barcilor iar proviziile, si asa putine, au fost marul discordiei si clicul care a declansat scene greu de imaginat, intre oameni.

Oamenii au innebunit de foame si sete, delirand din cauza conditiilor-limita in care se aflau si au inceput sa se lupte intre ei. Singura batura disponibila era vinul, intunecandu-le mintile. Scenele ce au avut loc pe pluta sunt demne de filmele horror. Cei mai slabi au fost ucisi si mancati.

„insetati si infometati, unii dintre barbati au inceput sa rupa carne din cadavrele de pe pluta. Laolalta, soldati si ofiteri i-au mancat pe cei morti”, relateaza Alexander McKee in cartea sa „Naufragiul Meduzei”.

Dupa cea de a treia noapte, numai 48 de pasageri mai traiau, dintre care 12, cei mai slabiti, au fost aruncati in apa in incercarea de a se economisi cele cateva ratii.

Dupa 13 zile, pluta este descoperita de nava Argus. Doar 15 supravietuitori au fost gasiti, dintre care cinci au murit in urmatoarele zile. Capitanul Fregatei este judecat si condamnat la inchisoare.

Drama petrecuta pe mare, acum aproape doua sute de ani, i-a impresionat profund pe contemporani. Cei care trec pragul Muzeului Luvru pot descoperi imaginile ingrozitoare, redate de pictorul Theodore Gericault, in tabloul intitulat “Pluta Meduzei”, arata A1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.