Primarul Timisoarei, Nicolae Robu si fost edil al orasului Gheorghe Ciuhandu sunt acuzati de procurorii DNA ca au deposedat ilegal statul de 900 de imobile aflate in centrul vechi al Timisoarei, prejudiciul in acest caz ridicandu-se la 40 de milioane de euro.

Atat actualul, cat si fostul edil al Timisoarei ar fi incalcat Legea 112/1995, pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului.

Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu sunt acuzati ca au vandut fraudulos imobilele, la pret modic, unor pesoane influente din mediul social al municipiului Timisoara, desi legea se adresa celor care au fost deposedati abuziv, au precizat sursele citate.

La iesirea de la audieri, Gheorghe Ciuhandu a spus ca dosarul ar viza, de fapt, repartizarea a 60 de locuinte sociale unor persoane.

Intrebat ce a obtinut din aceasta afacere, Ciuhandu a raspuns: „N-am obtinut nimic”.

El a adaugat ca beneficiarii erau oameni obisnuiti.

„Nu stiu, cetateni obisnuiti. Domne’, cei care au incheiat contractele au apreciat ca da si eu mi-am insusit punctul lor de vedere, pentru ca aveau toate vizele juridice si viza de specialitate”, a spus Ciuhandu.

El a fost de parere ca infractiunea de abuz in serviciu ar trebui reanalizata.

„Oricum trebuie reanalizat, pentru ca ceea ce se intampla nu este in folosul nostru, nici al administratiei, nici al oamenilor si cred ca ar trebui analizat la modul foarte serios, sub forma unei legi foarte clare, pentru ca acum sunt improvizatii. Cu tot respectul si regretul trebuie sa constat ca unii sunt cu ordonantele 13, 14 cu un punct de vedere, altii sunt cu alt punct de vedere. Asta deriva din faptul ca legislatia, cred eu, nu este coordonata si nu este consecventa si atunci trebuie un punct de vedere insusit in Parlament si votat sub forma unei legi”, a spus Gheorghe Ciuhandu.

La randul sau, Nicolae Robu a declarat, la iesirea de la audieri, ca, in ceea ce il priveste, este vorba de vanzarea a doua apartamente in timpul mandatului sau.

„Aparatul de specialitate al primariei a vandut, se pare, nu stiu in ce circumstante, o sa vad, doua astfel de apartamente si in timpul mandatului meu. si eu pentru asta am fost chemat. E vorba despre un apartament cu o camera, de 24 de metri patrati si un apartament cu doua camere de 51 de metri patrati, pentru niste familii modeste, intr-o cladire modesta si ea. Drept urmare nu se poate vorbi despre coruptie, despre persoane suspuse si asa mai departe. Culmea, eu am cerut aparatului primariei si am dovezi in acest sens, prin nota interna, sa-mi spuna daca aceste tranzactii au fost facute cu respectarea legii. si am primit raspuns ca da, s-a respectat legea. Prin urmare, ma consider total nevinovat, n-am de unde sa stiu eu daca la nivel de detaliu, in diverse situatii, legea este respectata sau nu. De aceea exista un aparat de specialitate al primarului, sa faca toate verificarile. Dar repet: un aviz de legalitate a existat pe cele doua contracte de vanzare-cumparare pe care le-am semnat eu, dar in plus, cand ulterior eu am cerut sa se analizeze daca este legal, raspuns pe care l-am primit a fost ca da, este legal”, a spus Robu.

El a adaugat ca in mandatul lui Gheorghe Ciuhandu s-ar fi vandut cele mai multe case nationalizate.

„Nu va pot spune, probabil in timpul mandatului domnului Ciuhandu, ca legea a intrat in vigoare in anul 1996 si dansul a fost primar de atunci pana in 2012”, a declarat Nicolae Robu.

intrebat daca beneficiarii vanzarilor au fost oameni influenti din Timisoara, primarul a precizat ca a cerut parchetului sa investigheze toate transferurile de proprietate de la stat catre diversi cetateni.

„in 2013, la un an de cand am devenit primar, eu m-am adresat Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara si Inspectoratului de Politie Timis si am cerut sa se investigheze toate transferurile de proprietate de la statul roman sau de la Municipiul Timisoara catre diversi privati si am mentionat inclusiv clanuri, pentru ca in folclorul locului se vorbea ca s-au facut foarte multe nereguli. in perceptia publica era ca ani la rand, in Timisoara, prin diverse inginerii, aceste clanuri au putut sa intre in posesia unor bunuri imobiliare importante. Eu am recuperat de la ei trei cladiri si n-am pierdut absolut niciuna de cand sunt eu primar”, a mai spus Robu.

La DNA a fost audiat vineri si fostul viceprimar al Timisoarei Traian Stoia.

in data de 29 aprilie 2015 (in mandatul actualului primar, Nicolae Robu), procurorii DNA din Bucuresti au descins la Primaria Timisoara de unde au ridicat 40 de saci cu documente, pe care i-au incarcat intr-un microbuz. Documentele vizau atribuirea de locuinte potrivit Legii 112/1995, in vremea cand primar al municipiului Timisoara a fost Gheorghe Ciuhandu.

Printre beneficiarii acestei legi se numara magistrati, procurori, politisti, dar si mai multe familii de romi care au intrat astfel in proprietatea unor imobile din centrul orasului. Printre cei care au beneficiat de aceasta lege se numara si fostul prim – procuror al Tribunalului Timis, Vasile Bac. Acesta si-ar fi cumparat locuinta cu patru camere si dependinte cu suma de 85 de milioane de lei vechi, adica 8.500 de lei noi.

Potrivit Legii 112, locuintele care fusesera nationalizate de catre comunisti, aflate in proprietatea statului, puteau fi vandute chiriasilor care le ocupau. Doar ca la Primaria Timisoara, comisia de aplicare a Legii 112 a emis o nota prin care se permitea vanzarea unor astfel de locuinte celor care nu erau chiriasi in momentul intrarii in vigoare a legii.

Din aceasta comisie faceau parte fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, fostul director al Directiei de Patrimoniu, Nicusor Miut si Liviu Barbu fostul sef al Administrarii Domeniului Public.

Ce spun procurorii DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii: CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, fost primar al municipiului Timisoara ROBU NICOLAE, primar al municipiului Timisoara, STAIA MARTIN, fost director in primaria Timisoara pentru infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in forma continuata; DIACONU DAN, viceprimar al municipiului Timisoara, STOIA TRAIAN CONSTANTIN, fost viceprimar al municipiului Timisoara pentru infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

„in perioada 1996 – 2015, mai multi functionari publici din cadrul Primariei municipiului Timisoara, precum si alte persoane, si-au incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 si au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate in centrul vechi al orasului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro in dauna statului.

Contextul desfasurarii activitatilor infractionale este urmatorul: in luna ianuarie 1996 a intrat in vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului in perioada regimului comunist.

Aceasta lege le dadea drept fostilor proprietari si mostenitorilor lor sa isi redobândeasca imobilele confiscate in mod abuziv de regimul comunist sau sa primeasca despagubiri pentru acele imobile. Totodata, legea a dat dreptul chiriasilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai acelor chiriasi care dovedeau ca, la data intrarii in vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de inchiriere a acelor imobile si le ocupau la acea data.

Cu toate acestea, functionarii publici din cadrul primariei Timisoara au incheiat sute de contracte de vânzare-cumparare cu persoane influente in mediul social din municipiul Timisoara care nu au avut calitatea de chiriasi la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995 si care, prin urmare, nu aveau nici un drept sa dobândeasca respectivele imobile.

Functionarii din cadrul primariei Timisoara au vândut in mod fraudulos imobilele persoanelor in cauza, la preturi modice stabilite in baza Legii 112/1995 si HG 20/1996, desi cunosteau ca respectivele dispozitii nu aveau nici o aplicabilitate in privinta acelor persoane.

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro. Suspectilor Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin si Diaconu Dan li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

in cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane care, la data faptelor erau functionari in cadrul Primariei Timisoara”, se mai arata in comunicatul DNA.