Acasă Stirile zilei Adevarul despre bogatii Romaniei a iesit la iveala! Mai mult de jumatate...

Adevarul despre bogatii Romaniei a iesit la iveala! Mai mult de jumatate s-au „nascut” cu complicitatea sistemului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cei mai bogati o suta de romani au pe mana averi cumulate de 15,5 miliarde de euro, iar 54% din ei si-au construit afacerile pe baza relatiilor cu statul, adica asa-numitul „capitalism de cumetrie”, conform unei analize NewMoney, realizata pe baza unui studiu al revistei The Economist si a Topului 300 Capital „Cei mai bogati Romani”, editia 2016.

Raportat la Produsul Intern Brut al Romaniei de anul trecut, estimat la circa 169 de miliarde de euro de Comisia de Prognoza, averea cumulata de cei mai bogati romani reprezinta circa 9% din PIB, iar partea de capitalism de cumetrie – 5%.

Capitalismul de cumetrie, bazat pe relatia cu statul (sau „crony capitalism”, cum il denumeste The Economist), a fost experimentat de Romania inca de la inceputul anilor `90. Sintagma a intrat in limbajul comun in special dupa ce fostul presedinte Ion Iliescu a folosit-o in urma cu 15 ani intr-un discurs in fata Parlamentului, unde arata ca „un grup de indivizi interesati paraziteaza finantele statului, nationalizand pierderile lor si retinand profitul”.

Domeniile predispuse capitalismului de cumetrie sunt fie cele in care se pot face afaceri direct cu statul , fie cele care sunt masiv reglementate. si aici este vorba de Constructii, Energie, Imobiliare, Industrie, Servicii IT, Servicii medicale, Comunicatii, Servicii portuare.

Statele autoritare cu un grad ridicat de coruptie se afla in varful clasamentelor pe care The Economist le-a realizat in 2014 si 2015 pe baza acestei metodologii. Rusia ocupa primul loc in crony-capitalism index, realizat de revista britanica in 2016. Ucraina, Mexic sau Turcia ocupa, la randul lor, pozitii din prima parte a clasamentului.