Acasă Stirile zilei Tudor Chirila raspunde propagandei pesediste! „Nu mai merge asa. Nu mai merge!”

Tudor Chirila raspunde propagandei pesediste! „Nu mai merge asa. Nu mai merge!”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Odonanta 13 a fost respinsa si in Parlament. Ordonanta14 a fost aprobata prin lege. Au fost proteste lungi care au culminat cu 600000 de oameni in strada, mai multa lume decat la caderea lui Ceausescu intr-o tara cu mai putina populatie decat atunci.

Televiziunile de stiri cu patroni penali au facut ce au stiu mai bine, au dezinformat si au linsat public oponenti. A fost si jurnalism obiectiv, sprijinit si amplificat de media internationala. Oamenii din strada au obtinut o victorie in lupta pe care si-au asumat-o nevoit impotriva hotiei si coruptiei politicienilor. Zeci de mii s-au indignat si s-au privit in ochi cu alte zeci de mii si s-a nascut o constiinta civica colectiva fara precedent.

Numai ca victoria este mica. Avem de-a face cu nesimtire de top. intr-o tara in care NORMAL a devenit sa fii cercetat penal si nici macar sa nu-ti pui o secunda problema ca ar trebui sa demisionezi pana esti liber de orice suspiciune (NORMALITATE la care ei au ajuns administrandu-ne doze mici de nesimtire pe care le-am ingurgitat docili), guvernul Grindeanu nu a reactionat decat dupa ce s-au adunat peste 100000 in Bucuresti. in orice alta tara din Europa ar fi fost de ajuns 30 – 40000 de oameni ca sa se lase cu demisii. Doar ca noi nu suntem orice tara, iar ei au avut grija sa ridice cu indolenta si insolenta pragul numeric de la care inteleg ca trebuie sa faca schimbari sau ca nu se pot juca cu tara asta dupa bunul lor plac.

Asta cred ca este victoria lor – ca vor considera cincizeci de mii in Piata Victoriei un fleac. Razboiul asta de-abia a inceput si va dura foarte mult daca ne dorim o tara cu reguli pentru toata lumea si nu un teritoriu cu oligarhi si triburi mafiote loiale puterii care-si strange mainile prin culise (PSD si PNL aceeasi mizerie). in ce ma priveste, nu am putut sa ma tin departe de protestele astea. si nici macar nu mi-am dorit asta vreun moment. Am fost in strada impreuna cu oameni normali care nu mai accepta abuzuri. Fericirea ca esti intre multi, foarte multi oameni cu care imparti aceleasi valori nu e mica. stiu ca pagina mea de facebook a devenit pentru o perioada distribuitorul exclusiv al opiniilor mele civice, dar mi-am asumat.

Nu am simtit nevoia sa vorbesc despre altceva in perioada care a trecut. Mi s-ar fi parut inadecvat. Ce sa scriu? Ca merg bine repetitiile la teatru? Ca e misto noul album? Neah. Sincer cred ca ne vom afla in fata unei contraofensive puternice a clanurilor politice care nu vor sa inteleaga ca banii statului nu (mai) sunt ai lor. Nu poti intelege ceva ce ti se pare nenatural. E in natura lor sa fure si vor face orice ca sa o faca acoperiti, in siguranta. Asa ca vor mai fi pozitii pe pagina asta. Am sa distribui opinii, jurnalism, stiri etc. Cine nu e de acord este liber sa plece. in ultimele saptamani au aparut tot felul de reactii la proteste, mai ales dinspre tabara politicienilor corupti care n-au stat cu mainile in san si au improscat cu rahat in orice voce li s-a opus. Cei din strada n-au facut exceptie: sorosisti, iohanisti, manipulatori, manipulati, drogati, tradatori etc. Asa ca m-am gandit la un fel de FAQ la care incerc sa raspund pe scurt.

De ce nu te iei si de Iohannis si casele lui?
L-am criticat pe Iohannis in repetate randuri, mai ales in legatura cu simulacrul de consultare cu “reprezentantii strazii” la momentul Colectiv. E doar un exemplu. Faptul ca in cazul “noaptea ca hotii” si-a facut datoria de a se folosi de atributiile functiei pentru a opri ofensiva PSD+ALDE la Justitie nu a primit vreo mentiune speciala din partea mea. Repet, nu si-a facut decat treaba de presedinte. Faptul ca a pierdut o casa in instanta este semnul ca justitia isi face treaba. si eu cred ca asta ne dorim cu totii mai putin aia cu “ordonanta”. Pe scurt, nu sunt fanul lui Iohannnis, dar daca era Ponta presedinte era demn de Disney.

2. De ce nu iesi in strada pentru adevaratele probleme ale tarii? (defrisari, spitale insalubre, etc. )
Pentru ca daca ar fi sa iesim in strada pentru toate problemele grave ale Romaniei n-am mai putea sa muncim. Da, unii din noi muncim si platim taxe pe care le sifoneaza cei de la putere. Cred ca toate marile probleme ale Romaniei de la sistemul de sanatate infectat cu numiri politice, mafia medicamentelor, management dezastruos, problemele grave din Educatie (politizarea manualelor, curicula invechita, lipsa unei strategii multinanuale pe educatie) infrastructura subdezvoltata (autostrazi, cai ferate), birocratia excesiva, orasele sufocate de traficul infernal, defrisarile, dezastrul din cultura au toate ca principala cauza CORUPtIA. Coruptia franeaza tot ce tine de dezvoltarea cate unui domeniu: descurajeaza concurenta, meritocratia si initiativa. si atunci mi s-a parut normal sa fiu in strada cand a avut loc un asemenea atac ale carui consecinte ar fi insemnat legalizarea coruptiei care s-ar fi repartizat si extins in toate domeniile de mai sus si mai mult decat acolo.

3. Ati dezbinat tara asta!

Pe bune? Nu mi s-a parut ca a fost vreodata extrem de unita. Ba, mai mult, a fost dezbinata mereu pe segmente. Platitorii de taxe versus lucratorii la negru. spagarii(medici, profesori, functionari publici) vs cinstitii (medici, profesori, functionari publici) clasa de mijloc ( a se citi antreprenorii, angajatii multinantionalelor, angajatii din sectroul privat) versus bugetari, diaspora (capsunari, muncitori cu diverse calificari, medici, alte categorii de intelectuali) vs patriotii locali ( care “n-au fost lasi sa-si lase tara la greu”) politicieni vs popor. Nu exista dezbinare mai mare decat cea rezultata din esecul de 27 de ani al politicienilor din Romania si, mai nou, de propaganda mincinoasa a televiziunilor penalilor. Adevarata dezbinare este intre putere si popor. Cu toate astea puterea a reusit sa trezeasca si sa uneasca vreo 600000 de oameni. Mai ceva ca Ceausescu. si daca revolutia din 89 a fost declansata mai ales de frig si de foame, protestele din 2017 s-au intamplat in virtutea unor principii pe care oamenii din strada isi doresc ca aceasta tara sa se bazeze.

4. Ati luat bani de la Soros!

Grava nu mi se pare resuscitarea acestui slogan din anii ’90, ci faptul ca exista oameni care au trait acele timpuri si mai musca inca o data. Cam cat de opac sa fii incat sa crezi ca Soros are o plantatie de sclavi moderni in Romania? Cam cat de orb sa fii incat sa nu te prinzi de petarda asta excelent reverberata de niste televiziuni in folosul unei clase politice care refuza sa se curete ( s-a nimerit un cuvant cu doua sensuri) Cam cat de orb sa fii tu, telespectator de televiziuni cu papusi, incat sa nu vezi ca in timp ce tu cumperi gratis o calomnie despre cum “ii plateste Soros pe toti astia din strada” nu esti in stare sa vezi ca politicienii pe care ii aperi stau cu mana in buzunarul tau?

5. Trebuia sa iesiti la vot. N-aveti ce cauta in strada. Lasati guvernul sa conduca.

Eu am iesit la vot. De cand am drept de vot nu cred ca am ratat vreun scrutin. si daca n-as fi iesit la vot m-as fi aflat in strada. Am ajuns in situatia asta pentru ca am crezut ca este suficient sa-i creditam pe politicieni o data la patru ani cu un buletin de vot si in rest putem sa ne vedem linistiti de treaba. Nu merge asa. Se pare ca e nevoie sa stam cu ochii pe ei pentru ca, altminteri, “noaptea ca hotii”. Cere timp, dar va trebui sa fim mai atenti, sa citim legi, sa incercam sa intelegem si sa iesim in strada de fiecare data cand politicienii, indiferent de culoare politica, derapeaza. Dincolo de asta, un guvern legitim, oricat de legitim ar fi, trebuie sa guverneze pentru toata lumea. si 600000 de oameni nu sunt putini. Democratia este pentru toti, nu doar pentru o majoritate. Iar majoritatea decide castigatorul, nu si corectitudinea masurilor pe care acesta le va lua. Pentru asta exista legi. Cu conditia sa fii de buna credinta si sa le scrii pentru popor nu pentru tine.

6. Nu te pricepi la politica, stai in banca ta, n-ai dreptul sa-ti dai cu parerea. Ce, te pricepi si la drept acum?

Asta cu “nu te pricepi la politica” mi se pare o idiotenie. Ea porneste tot dinspre politicienii care ar prefera sa fie legitimati de vreo 500 de persoane, daca s-ar putea. Stati voi deoparte si nu va dati cu parerea ca stim noi mai bine. Pai pe principiul asta nici sa nu mai mergem la vot ca nu ne pricepem la politica, nu? Nu frate, toata lumea are dreptul si chiar obligatia sa ii critice pe politicieni. Nu trebuie sa ma pricep la politica ca sa identific un hot. Nu e atat de greu. Mai ales ca de multe ori prostia lasa urme. Cum ar fi achizitiile personale din bani publici – doar un exemplu minor. Sa-ti dai cu parerea despre cum merg treburile in tara si orasul in care traiesti nu inseamna politica, ci bun simt si normalitate. Cat despre a doua intrebare, nu am postat niciun articol aici pe pagina, legat de ordonatele 13 si 14, fara sa ma consult cu prieteni avocati sau juristi. intotdeauna mi-am verificat postarile si am incercat sa ma documentez ca sa nu vorbesc prostii. intr-un final s-a dovedit ca ordonantele au fost tratate exact cu solutiile pe care le-am sugerat mai de mult aici. Nu e meritul meu, ci demonstreaza ca nu vorbeam fara sa ma documentez.

7. Ti-au marit salariul la teatru, nu e bine? Despre asta de ce nu spui nimic? Au marit salariile, pensiile.

Fix mentalitatea asta ne-a adus aici. inchizi gura ca poate primesti ceva. Destinul individual sa traiasca. Sunt cateva mii de actori bugetari care au beneficiat de marirea salariala. O marire salariala care e asteptata de 20 de ani. Pentru ca aceasta categorie profesionala nu a beneficiat ea singura de o marire niciodata. Doar de indexarile generale. Problema este ca sunt alte mii de actori care se zbat in lumea teatrului independent pentru care ministerul culturii nu a facut mai nimic. Nu exista politici de sustinere a fenomenului independent, nu exista un cadru legislativ in care sistemul independent sa beneficieze de accesibilitate mai lejera la fonduri culturale sau de infrastructura. Actorii din sistemul independent sunt adesea condamnati la saracie. si atunci despre ce vorbim? Tot despre bugetarii favorizati printre care ma numar si eu pentru ca sunt angajat cu carte de munca intr-un teatru subventionat de primarie. Cata vreme nu exista preocupare pentru iNTREAGA categorie de actori vorbim despre discriminare si un fel de spaga. Doar-doar le vom cumpara tacerea. Cu banii lor.

Vestea buna e ca nu toata lumea in tara asta considera ca bunastarea vine din mariri salariale. Vremea ciozvartelor aruncate in nisipul arenelor s-a dus. Bunastare inseamna pentru unii ca spatiile comune ale unei tari (sanatate, educatie, justitie, administratie, infrastructura) sa functioneze. Pentru toti. De aia unii nu pun botul la mariri de salariu. Ca gandesc mai departe de scara blocului.

8. Drogatule!

La adresa asta gasiti un CV de drogat www.tudorchirila.com

Mai sunt multe intrebari/acuzatii care s-au formulat. Masina de propaganda functioneaza, postacii sunt la locul lor, limbajul de rahat si calomnia tin loc de argument. E multa pierdere de timp sa te apuci sa raspunzi. Chiar am treaba. Cert este ca vocea strazii a inceput sa-i incurce rau de tot. Faptul ca oamenii sunt cu ochii pe ei ii streseaza. Ani de zile au furat nestingheriti, au legiferat nestingheriti pentru clientela de partid, si-au facut jocurile fara sa de socoteala, fara control. Protestele din iarna asta au schimbat paradigma. Nu mai merge asa usor cu statul paralizat de hoti. Nu mai merge asa. Nu mai merge.

Am tinut sa lamuresc atitudinea mea din ultimele saptamani, desi nu cred ca era musai, a scris Tudor Chirila pe Facebook.