Cunoscutul actor, muzician si compozitor, Tudor Chirila atrage atentia intr-o postare pe pagina sa de facebook ca abrogarea ordonantei a fost doar praf in ochi aruncat sutelor de mii de protestatari iar pe sub masa Guvernul pregateste o alta forma de a legifera hotia. De aceea Tudor Chirila scrie, pe Facebook, ca protestele trebuie sa continue chiar daca Ordonanta care a scos romanii in strada a fost publicata in Monitorul Oficial.

„Asa cum spuneam si ieri. In astia nu poti sa ai incredere. Daca stirea de mai jos se confirma inseamna ca ticalosii vor sa mearga mai departe. De fapt ei nu admit, prin retragerea ordonantei, ca este gresita pe fond, ci eventual admit ca au gresit cand au promulgat masurile prin ordonanta de urgenta. Pe scurt, din punctul lor de vedere masurile sunt bune, noi suntem prosti, rai si manipulati, iar ei MERG MAI DEPARTE. Suntem in acelasi loc unde eram si ieri”, a cris Chirila, pe Facebook, facand referire la stirea din hotnews.ro care spune ca imediat dupa abrogarea ordonantei Grindeanu si Iordache au inregistrat un proiect de lege exact cu acelasi continut.

 

Guvernul Grindeanu a abrogat ordonanta numarul 13, insa o serie de modificari la Codul Penal si de Procedura Penala au fost preluate din OUG si puse intr-un proiect de lege inregistrat la Secretariatul General al Guvernului, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. De pilda, in proiectul de lege s-ar fi preluat modificarea la regimul denuntului, care face aceasta institutie juridica practic inoperabila. Astfel, denuntatorii nu vor mai scapa de raspundere penala daca nu depun denuntul in termen de sase luni de la savarsirea faptei.
Duminica la ora 18.50 Guvernul a anuntat prin biroul de presa ca „proiectul de lege la care se face referire nu este asumat de Guvern” si ca un proiect de lege va fi „rezultatul unei ample consultari publice”. Guvernul evita sa spuna insa clar daca a inregistrat proiectul de lege, limitandu-se la precizarea ca nu si-l asuma.
Conditia de producere a unui prejudiciu de cel putin 200 de mii de lei pentru ca abuzul in serviciu sa fie considerat infractiune a fost elminiata din proiectul de lege, insa au ramas pedeapsa scazuta de la 7 ani de 3 ani la abuz in serviciu, ceea ce determina reducerea termenului de prescriptie. Mai mult, reducerea pedepsei la 3 ani face imposibila arestarea preventiva in caz de abuz in serviciu chiar daca prejudiciul comis este foarte mare.

Un alt detaliu de ordin tehnic, dar care l-ar puta ajuta pe Liviu Dragnea in proces si pe toti cei acuzati de abuz in serviciu (Alina Bica) este mentirea in proiectul de lege a unor conditii mai grele pentru dovedirea infractiunii, favorabile infractorilor. Astfel, se pastreaza in definirea abuzului in serviciu prevederea ca fapta sa fie savarsita “cu stiinta” (care inseamna intentie calificata prin scop) sau ca “dispozitie expres prevazuta in lege” (care adauga la decizia CCR).

sursa: hotnews.ro