Acasă Politic Tudor Chirila a rabufnit! „Sub ochii nostri adormiti astia reglementeaza pragul la...

Tudor Chirila a rabufnit! „Sub ochii nostri adormiti astia reglementeaza pragul la hotie mai abitir decat in februarie”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tudor Chirila, una dintre cele mai cunoscute ”voci ale strazii”, trage un semnal de alarma in privinta legilor justitiei. 

„Sub ochii nostri adormiti astia reglementeaza pragul la hotie mai abitir decat in februarie. Ma intreb ce naiba ne-a adormit acum de nu mai putem sa protestam ca atunci? Pentru ca daca modificarile astea trec, mai bine ii lasam cu OUG 13 pentru ca acum e mult mai rau”; scrie Tudor Chirila pe pagina sa de Facebook unde distribuie un articol despre calendarul cinic propus de PSD-ALDE pentru adoptarea legilor justitiei.

Proiectul de lege asumat de PSD cu cele trei legi esentiale din justitie (statutul magistratilor, legea de functionare a CSM si legea de organizare judiciara) ar urma sa treaca in aceasta saptamana de Comisia Speciala din Parlament, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse politice. Urmeaza ca in alte zece zile sa fie votate in plenul celor doua camere, desi au primit aviz negativ de la CSM iar asociatiile magistratilor au cerut retragerea lor. Deputatul PSD Florin Iordache, presedintele comisiei speciale, a confirmat pentru HotNews.ro ca legile justitiei vor intra miercuri in comisia speciala, precizand ca “poate joi sau vineri sunt gata”.

Pe langa legile jusitiei, saptamana viitoare ar urma sa iasa din dezbaterile Comisiei speciale si amendamtele de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala. Accelerarea adoptarii legilor justitiei ar fi fost decisa dupa intalnirea liderilor PSD de la Baile Herculane, cand s-a adoptat si rezolutia impotriva “statului paralel”.

Potrivit unor surse parlamentare consultate de HotNews.ro, procedura in cazul legilor justitiei este simplificata, astfel ca nu vor mai ajunge si in comisiile juridice. Cele trei legi care rezulta din comisia speciala merge mai intai la Camera Deputatilor, unde vor ramane 5 zile pentru cei interesati sa faca amendamente . Apoi, amendamentele intra inapoi in comisia speciala, sunt discutate si votate. Urmeaza un raport dat in aceasta Comisie si apoi un vot in plenul Camerei Deputatilor.

Procedura se repeta la Senat, care va da votul final in plen. Altfel spus, in maxim zece zile de la iesirea legilor justitiei din Comisia Speciala ele ar putea fi votate in Parlarlament , ceea ce inseamna ca in prima jumatate a lunii decembrie vor ajunge la promulgare.

Potrivit Constitutiei, presedintele se pronunta asupra lor in maxim 20 de zile iar daca nu este de acord cu forma adoptata le poate trimite inapoi la Parlament o singura data. Parlamentul nu e obligat sa tina seama de observatiile presedintelui iar dupa ce le voteaza din nou, seful statului este obligat sa le promulge.

Presedintele si opozitia mai au, teoretic, o cale de atac: sesizarea la Curtea Constitutionala.