Acasă Sanatate Tratamentul cu sfecla rosie. Medicii spun ca bolnavilor li se imbunatatesc analizele...

Tratamentul cu sfecla rosie. Medicii spun ca bolnavilor li se imbunatatesc analizele de sange si starea generala de sanatate!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfecla rosie, folosita ca medicament

 

In ultima vreme, s-au confirmat calitatile banalei sfecle rosii in tratarea unor afectiuni, ca: bronsite, constipatii, hemorizi, gripa, hipertensiune, raceala, dureri de cap, umflaturi ale picioarelor, litiaza renala, pietre la colicist si chiar, in anumite situatii, la cancer.

Sfecla rosie, folosita ca medicament, are un trecut care se pierde in antichitate. In Babilon, Asiria, Iran vindecatorii o foloseau cu atata succes in afectiunile aratate mai sus, incat, radacinile de sfecla rosie au ajuns sa fie exportate cu caravanele – ca mirodeniile si ca aurul, pana in Imperiul Roman si Grecia.

Caravanele negustorilor plecau la drum lung spre Grecia antica si Roma, cu desagii incarcati cu marfuri, dar si cu sfecla. O parte se consuma pe drum, iar cantitatea ramasa se vindea cu succes. In Grecia, sfecla simboliza starea de conflict. Cand se certau sotii, deasupra usilor de la intrare se agata o cununa impletita din frunze de sfecla. In Roma, atitudinea fata de sfecla era mai degraba respectuoasa, ea fiind considerata o leguma de lux care nu trebuia sa lipseasca de pe masa. De aceea, imperatorul Tiberius le-a si impus germanilor cuceriti de romani sa plateasca tributul in sfecla. In Romania, sfecla a ajuns in secolul IX, initial in zona Marii Negre, odata cu ridicarea cetatilor grecesti, luand apoi drumul Rusiei. In secolul X, calugarii rusi o cultivau cu succes aproape de Marea Baltica, preparand din ea ciorbe si un bors delicios, in vreme ce pentru iernile lungi, sfecla se punea la murat, de regula impreuna cu varza si fructe de padure.
Deseori, se spune cu o doza de invidie, ca stramosii erau mult mai sanatosi decat noi, datorita alimentatiei simple si cat se poate de naturale. Este adevarat! Batranii nu aveau nevoie de cure complicate de dezintoxicare. Strictetea alimentara din zilele de post ii scutea de problemele legate de indigestii sau depuneri de colesterol. La tara se tinea post negru obligatoriu, miercuri si vineri. In seara zilei de marti, se bea ceai din plante si apa in care s-a fiert sfecla. Toata ziua de miercuri, de la rasaritul si pana la apusul soarelui, nu se manca nimic. Seara, iar se bea ceai din mai multe plante (patlagina, sunatoare, musetel, roinita sau urzica) si se mancau cateva sfecle coapte in cuptor, asezonate cu leustean si usturoi! Un asemenea regim alimentar le permitea satenilor sa ramana activi si cu mintea limpede, pana dupa 90 de ani. Poate vom descoperi si noi secretele sanatatii perfecte si ale longevitatii, daca vom acorda respect si atentie nemarginitei experiente si intelepciuni populare.

Frunzele sfeclei la fel de delicioase ca radacina>>>>>