Acasă Stirile zilei Asasinatul care aprinde LUMEA din nou! De ce a fost ucis rivalul...

Asasinatul care aprinde LUMEA din nou! De ce a fost ucis rivalul lui Vladimir Putin? Vezi ipotezele!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Asasinarea liderului opozitiei ruse Boris Nemtov, rivalul lui Vladimir Putin, a aprins o serie de ipoteze printre care si aceea ca sangeroasa crima a fost atent planificata.

„Nu exista nicio indoiala ca aceasta crima a fost atent planificata. Locul si momentul in care a avut loc arata acest lucru. Ancheta a descoperit ca Boris Nemtov mergea impreuna cu o prietena la apartamentul sau, situat in apropierea locului crimei. Organizatorii si executantii par sa fi stiut traseul”, a declarat purtatorul de cuvant al Comitetului de Ancheta, Vladimir Markin.

El a precizat ca au fost mobilizati cei mai buni detectivi si experti criminalisti pentru elucidarea acestui caz, considerat o prioritate pentru autoritati.

Rezultatele preliminare arata ca politicianul a fost ucis cu un pistol Makarov. Expertii au gasit cartuse de 9 milimetri la locul crimei, acestea apartinand unor producatori diferiti, a adaugat el.

In acest moment, ancheta se concentreaza pe interogarea martorilor oculari si studierea datelor privind convorbirile pe telefonul mobil in zona invecinata crimei, care ar putea oferi informatii despre comunicatiile dintre criminali. Inregistrarile camerelor de supraveghere sunt, de asemenea, analizate.

Anchetatorii au in vedere cinci posibile motive ale acestui asasinat, a declarat Markin.

„Crima ar putea fi o provocare pentru destabilizarea situatiei politice in tara. Nemtov ar fi putut fi ales ca un fel de «sacrificiu sfant» de catre cei care nu ezita sa foloseasca orice metode pentru a-si atinge scopurile politice”, a declarat el.

„Este un caz prioritar si este important ca ancheta sa ofere rezultate cat mai repede posibil. Nu le impiedicati activitatea, fiti rabdatori si asteptati”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei, Dmitri Peskov, pentru postul de televiziune Dojd.

Autoritatile ruse vor face tot posibilul pentru a elucida circumstantele in care a fost ucis Boris Nemtov si se vor asigura ca autorii vor fi pedepsiti, a declarat, la randul sau, presedintele Consiliului Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus), Valentina Matvienko.

Potrivit anchetatorilor, Nemtov a primit amenintari in legatura cu pozitia sa in cazul atentatelor de la redactia din Paris a saptamanalului Charlie Hebdo, care au avut loc la inceputul lui ianuarie, a declarat Markin.

„Exista informatii potrivit carora Nemtov a primit amenintari din cauza pozitiei sale cu privire la atacurile de la Charlie Hebdo din Paris”, a declarat Markin.

Un avocat al familiei, Vadim Prohorov, a declarat, de asemenea, ca opozantul a primit amenintari pe retelele de socializare inainte de a fi ucis, sugerand insa ca aceasta crima are motivatii politice.

„Amenintarile si diversele provocari erau constante”, a adaugat el, enumerand, intre altele, faptul ca a fost atacat cu oua sau amoniac. „In urma cu cateva luni amenintarile au inceput sa vina pe retelele de socializare, ceea ce ne-a determinat sa contactam autoritatile”, a declarat el, citat de Sputnik, in pagina electronica.

„Cred ca motivul (crimei) a fost activitatea lui politica”, a declarat Prohorov, adaugand ca Nemtov nu avea niciun fel de probleme personale sau legate de afaceri. Intr-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant, Prohorov a afirmat ca opozantul ar fi putut fi ucis de „cei care s-au intors din zonele fierbinti din sud-estul Ucrainei”.

Comitetul rus de Ancheta a confirmat ca una dintre ipotezele pe care le analizeaza o reprezinta posibila legatura cu evenimentele din Ucraina.

„Legatura cu evenimentele din Ucraina este, de asemenea, analizata. Nu este un secret ca exista figuri extrem de radicale de ambele parti ale conflictului care nu se supun legii”, a declarat comitetul.

Vezi pe pagina urmatoare reactia lui Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland >>>

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos