Rise Project face noi dezvaluiri in privinta modului in care s-ar fi imbogatit Liviu Dragnea de pe urma prietenilor sai cu afaceri in Brazilia. Jurnalistii sustin ca seful PSD ar fi facut pierdut un milion de euro in declaratia de avere, bani pe care Liviu Dragnea i-ar fi obtinut de la un amic de-al sau, caruia i-a vandut sase proprietati.

Jurnalistii de la Rise Project au publicat o continuare a anchetei de ieri, privind afacerile secrete din Brazilia ale presedintelui PSD, Liviu Dragnea.

intr-un prim articol publicat ieri, Rise Project arata legaturile dintre Liviu Dragnea, pe care il numesc cel mai influent politician al momentului, si sinuciderea unui milionar roman: Costel Comana. Acesta s-a sinucis in 2015, in timpul unei curse de avion Brazilia-Costa Rica.

Banii din Brazilia s-au facut in Romania.

Peste un milion de euro a incasat liderul PSD Liviu Dragnea din vanzarea a sase proprietati amplasate la mare, la munte si in lunca Dunarii, scriu jurnalistii de la Rise Project, care sustin ca banii au disparut apoi din declaratiile de avere ale politicianului.

Cumparatorul secret ar fi fost Costel Comana, un afacerist care a pagubit statul cu sute de milioane de euro si apoi s-a sinucis intr-un avion, in drum spre Costa Rica.

Pe persoana fizica, Dragnea a incasat ultima transa de bani de la Comana cu trei zile inainte ca CFR sa dubleze afacerile acestuia din urma. Iar asta printr-un contract parafat inclusiv pe mana aceluiasi Dragnea.

Dragnea si Comana au fost colegi de camin in facultate, potrivit sursei citate.

Povestea tranzactiei

In 2009, pe vremea cand era seful Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea i-a vandut lui Comana trei proprietati din Turnu Magurele si a incasat pe ele 3,37 milioane de lei.

Din contractul de vanzare-cumparare intrat in posesia reporterilor RISE Project reiese ca pretul fusese negociat de cei doi in decembrie 2007, iar conform declaratiei de avere depusa de Dragnea, Costel Comana i-a virat banii in doua transe, pana in 20 octombrie 2009.

Cei doi nu au facut tranzactii doar in Turnu Magurele. Alte trei proprietati detinute de familia Dragnea la munte si la mare au trecut in patrimoniul magnatului feroviar.

Comana ii plateste primii bani lui Dragnea in 2007, cand incheie un pre-contract pentru cele sase proprietati. Atunci, liderul PSD a notat, in declaratia de avere, ca a incasat 3 milioane de lei. Banii nu s-au mai regasit in urmatoarea declaratie de avere, nici in conturi, nici sub o alta forma. Au disparut pur si simplu dupa ce i-a incasat in valiza.

Situatia se repeta doi ani mai tarziu. in 20 octombrie 2009, cei doi finalizeaza tranzactia, iar Comana ii achita transa finala: 1,9 milioane lei. Nici acesti bani nu au ajuns in conturi, dupa cum nu au fost nici imprumutati ori investiti.

In total, peste un milion de euro, bani cash, s-au evaporat din averea declarata de politician. Banii primiti de la Comana nu se regasesc in conturile bancare, in investitii, plasamente sau donatii. „Am cumparat cocotieri!”, a spus Liviu Dragnea pentru RISE Project.

seful ANI: E scaparea legii

Agentia Nationala de Integritate (ANI) precizeaza ca legea nu impune declararea banilor lichizi.

Bogdan Stan, presedintele ANI, admite si el existenta unei hibe legislative cat timp formularul nu obliga declarantul sa treaca sumele de bani cash. Stan mai spune ca ANI verifica totusi sumele de bani cash detinute de demnitari sau functionari, intrebandu-i.

Tranzactiile cu terenuri

Peste 8.400 de mp are unul din cele trei terenuri vandute de Dragnea lui Comana in 2009, pe strada Primaverii.

Hanul Diligentei este cea de-a doua proprietate, fosta de stat, pe care Dragnea si-a transferat-o siesi din patrimoniul firmei Modern SRL in anul 2005. Patru ani mai tarziu, adica tot in 2009, i l-a vandut lui Comana la pachet cu celealte doua terenuri din Turnu Magurele.

Un lot de 5.000 mp din soseaua Alexandriei nr. 16 e a treia proprietate din Turnu Magurele ajunsa de la Dragnea la Comana prin acelasi contract. Istoria tranzactionarii terenului arata ca Liviu Dragnea a cumparat la mijlocul anilor ‘90, de la trei localnici, cu 1 milion de lei vechi, adica doar trei salarii medii.

Cititi investigatia completa aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.