Acasă Politic Traian Basescu despre Mini Recensamant: Le voi tranti usa in nas celor...

Traian Basescu despre Mini Recensamant: Le voi tranti usa in nas celor care vin sa ma recenzeze

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, sambata, ca actualizarea listelor electorale se face prin contactarea de catre Guvern a institutiilor, nu prin „numaratori pe coclauri si prin vecini, apeland la nea Vasile si la nemti”, asa cum a afirmat ministrul de Interne ca va face un mini Recensamant.

 

„Actualizarea nu se face trimitandu-l pe nea Vasile, potrivit legii. L-ati vazut pe ministrul Rus, responsabil de cifra care se transmite inainte de inceperea referendumului, ieri chema nemti. Trebuie sa ii spun ca niciodata nu vor veni nemtii sa faca ce trebuie sa faca autoritatile romanii. Aseara il cauta pe nea Vasile sa il trimita pe coclauri. Ce te faci in satele de munte, unde sunt asezate, hat, pe coline, casele din kilometru in kilometru. Cred ca acolo se duce insusi Rus in satele din Carpatii Orientali si Dobre in satele din Carpatii Occidentali si iau la picior casele de pe coasta de deal”, a spus Basescu.

El a aratat ca „le va tranti usa in nas” celor care vor veni sa il recenzeze in aceasta perioada.

Basescu a mentionat ca Guvernul trebuie sa apeleze la primarii si Autoritatea Nationala pentru Cetatenie pentru a-i radia din liste pe cei decedati si pe aceia care au renuntat la cetatenia romana pana la 29 iulie, sa-i includa pe cei care au implinit varsta de 18 ani si pe aceea care au dobandit cetatenia romana.

 

De asemenea, potrivit lui Basescu, Guvernul trebuie sa ii scoata din liste pe condamnatii la inchisoare cu drepturile electorale suspendate pana la 29 iulie si sa ii reinscrie pe aceia care si-au ispasit condamnarea, dar si sa ia legatura prin Ministerul Sanatatii cu spitalele de specialitate pentru a avea un numar al celor cu stare mentala care nu le permite sa voteze.

Potrivit presedintelui suspendat, legea prevede si un termen de cinci zile pentru aceste masuri de actualizare a listelor electorale.

„As vrea sa am un comentariu si despre adresa pe care CC a transmis-o Guvernului. Practic, se cere actualizarea pana la 29 iulie. Actualizarea trebuia facuta conform legii pana la maxim cinci zile de la data stabilirii referendumului. Asta inseamna ca daca pe data de 6 iulie s-a stabilit data referendumului, listele electorale trebuie sa cuprinda situatia de la 11 iulie. E in regula, daca este o cerere a Curtii Constitutionale, aceasta nu poate fi contestata si trebuie indeplinita, dar indeplinirea acestei solicitari trebuie sa tina simetric cont de timpul dat de lege pentru actualizarea listelor electorale atunci cand se stabileste data referendumului. Termenul dat de lege este cinci zile, asta inseamna ca in mod normal preluand informatiile de la institutii, Guvernul poate actualiza listele in termen de 5 zile de la data solicitarii, pentru ca asta este termenul dat de lege. Ma rog, au sansa de a o face pana pe 29 august, dar pregatirea falsului, a falsificarii listelor electorale prin recensamant in care fiind perioada de vacanta destui cetateni sunt plecati si alte vreo trei milioane sunt in strainatate, mi se pare unul dintre cele mai mari blufuri. Aceasta abordare care a devenit publica ieri cu recensamantul este de natura sa descalifice total Romania”, a mai spus presedintele suspendat.