Pe 9 august se da startul unuia dintre cele mai mari festivaluri dedicate promovarii culturii sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, eveniment la care sunt asteptati peste 5000 de turisti, in perioada 9 – 14 august.

Avand ca slogan “Traditii sasesti in bucate de poveste!”, editia din 2017 a Saptamanii Haferland isi propune sa deschida apetitul turistilor pentru mancarea traditionala saseasca, dar si retete locale. Astfel, cei prezenti se vor putea bucura de zeci de feluri de mancare, pregatite atat de localnici din zona, cat si de chefi experimentati. Printre preparatele care vor putea fi degustate la festival se numara ciorba de borboane, supa de gaina cu taitei de casa, rulada de fasirt, lichiul sau prajitura cu rubarba.

Ajuns la cea de-a cincea editie, Saptamana Haferland va include, anul acesta localitatile: Archita, Roades, Homorod, Viscri, Bunesti, Saschiz, Mesendorf, Rupea, Crit si Cloasterf. in cadrul festivalului, turistii romani si straini vor putea sa participe la brunch-uri cu preparate sasesti, concerte in bisericile fortificate si nu numai, piese de teatru, proiectii de film in aer liber, demonstratii de traditii populare, precum si la un bal sasesc. in plus, cei mici vor putea participa la activitati pregatite special pentru ei.

Astfel, prima zi de festival coincide cu manifestarile din Archita si Roades: daca in primul sat, turistii vor putea admira expozitia de fotografie si degusta preparatele locale, in cea de-a doua localitate, la Roades, participantii la festival se vor putea bucura de muzica si dansuri traditionale, sarbatorind alaturi de copii din Clubul Tabaluga si putand participa la ateliere si activitati pentru toate varstele.

Ziua principala a festivalului este 13 august, respectiv ziua satului Crit, al carei program include muzica de orga, brunch sasesc cu vechi retete si preparate redescoperite, activitati pentru copii, muzica de fanfara si dansuri, recital de pian si prezentare audiovizuala – ”Pe urmele copilului genial din Ardeal, Carl Filtsch”, piesa de teatru ”Oglinda… a timpului”, precum si o combinatie captivanta de stiluri cu Acker Quartet.

Primele patru editii ale festivalului Saptamana Haferland au strans mii de participanti si s-au bucurat de prezenta a zeci de personalitati ale vietii culturale si sociale din Romania si din Germania.

Organizatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust si asociatii ale sasilor din Transilvania, isi propun sa impulsioneze turismul in zona, nu doar pe perioada festivalului, ci pe tot parcursul anului, astfel ca initiativele de promovare nu se opresc aici, acestia organizand constant concerte, evenimente sportive si gastronomice, precum si alte activitati care ofera participantilor experiente autentice in satele sasesti din Haferland.

Regiunea saseasca din Transilvania a fost denumita „tara Ovazului” sau Haferland, intrucat localnicii obisnuiau sa cultive cu precadere ovazul, din cauza climatului mai aspru.

Editia din acest an a evenimentului beneficiaza de sprijinul partenerilor festivalului: Kaufland, Rompetrol, Automobile Bavaria, MHS Truck & BUS – in calitate de parteneri principali, Neumarkt, Transferoviar Grup, Star Transmission, Boromir, Cristim, Pepsi, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Banca Transilvania, Schaeffler Romania.

Fundatia Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.