Acasă Timp liber Traditii, obiceiuri si superstitii: Dragobete vs. Sfantul Valentin! VIDEO

Traditii, obiceiuri si superstitii: Dragobete vs. Sfantul Valentin! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Serbarile Lupercalia

Daca Dragobetele este o mostenire pe care o avem de la daci, la romani, tot la inceput de primavara, la mijlocul lui februarie, mai exact la 15 februarie, se organizau Serbarile Lupercalia care au condus in timp la Valentine’s Day, sarbatoare ce a cucerit astazi toate continentele.

In Roma Antica, acestea erau o sarbatoare a fertilitatii, ocazie in care traditia cerea tinerelor necasatorite sa scrie biletele de amor. Fiecare urma sa fie curtata in anul urmator de cel ce avea sa- i extraga biletelul din urna marelui hazard. De aici incepeau istorioarele de amor ale anului ce urma, istorioare de multe ori destul de picante, ce puteau conduce sau nu la o casatorie.

Serbarile Lupercalia erau inchinate in primul rand zeilor Juno si Pan, zeului fecunditatii Faunus Lupercalus.

Traditiile legate de fecunditate erau strans legate de obiceiuri pe care multi le-au considerat sau le considera adevarate orgii. In grota ce se credea ca a adapostit lupoaica ce alaptase legendarele figuri ale fondatorilor Romei, Romulus si Remus, era sacrificat un tap cu al carui sange erau unsi tinerii cetatii.

Acest ceremonial pregatea inceputul noului an ce avea loc pe data de 1 martie. Apoi, cu bice din piele, imbracati in pieile animalelor sacrificate, tinerii alergau pe strazi biciuind femeile ce se inghesuiau in calea lor crezand ca astfel vor fi mai rodnice si mai apte de dragoste si vor avea parte de o sarcina si o nastere usoara. Ziua se termina cu o petrecere la care se formau si viitoarele cupluri de indragostiti.

Cine a fost Sfantul Valentin?

Pentru a contracara orgiile acestei sarbatori pagane, Papa Gelasiu I a instituit, pe data de 14 februarie, sarbatoarea Sfantului Valentin. Evident, traditiile Lupercaliilor nu au disparut, cele doua sarbatori urmand sa coexiste. De altfel, si astazi cei ce contesta Valentine’s Day considera ca aceasta sarbatoare ar fi o prelungire a Lupercaliilor, fiind de fapt o blasfemie la adresa sfantului celebrat in aceasta zi. Istoria nu ne mai spune insa si cine anume fusese cel sanctificat. Asa am ajuns sa sarbatorim in 14 februarie nu mai putin de sapte sfinti Valentin.

Vorbind de ziua Sfantului Valentin, probabil ca in primul rand ar trebui sa ne amintim de Preotul Valentin care a murit ca martir in anul 268 sau in anul 270, batut si decapitat. Datele sunt incerte si contradictorii.

Una dintre variantele acestei istorii ne relateaza ca imparatul Claudius al II-lea ar fi interzis legionarilor romani sa se casatoreasca pentru a fi mai duri in batalii sau, spun altii, ar fi interzis chiar toate nuntile din Roma, pentru a-si recruta mai usor soldatii, dar Preotul Valentin a nesocotit ordinul si a continuat sa oficieze casatorii, fiind arestat si condamnat la moarte. De asemenea, se spune ca prin rugaciune ar fi redat vederea fiicei judecatorului Asterius, pe care l-ar fi crestinat impreuna cu toata familia. Conform altor surse, ar fi fost vorba de fata temnicerului sau, Leonora.

Interesanta este si povestea legata de ultimele cuvinte scrise de el, inainte de a muri, catre aceasta fata: al tau Valentin. Bilet ce se considera astazi a sta la originea scrisorilor si felicitarilor de Ziua Indragostitilor si a cererii Be my Valentine.