Acasă Stirile zilei Social Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei! VIDEO

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sarbatoarea de Sfantul Andrei, marcheaza inceputul oficial al iernii, iar noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie este perioada in care granita intre viata si moarte este foarte subtire.

Se spune ca in noaptea de 29 spre 30 noiembrie spiritele celor decedati prind puteri si umbla libere pe Pamant. Pentru protejarea caselor, femeile arunca prin curte bucati de paine pentru ca strigoii sa nu fie tentati sa intre in casa. De asemenea, se intorc paharele, canile si oalele cu gurile in jos pentru ca spiritele malefice sa nu se adaposteasca in interior.

In Bucovina, de Sfantul Andrei nu se matura si nu se scoate gunoiul din casa, iar femeile nu se piaptana pentru a nu aduce lupii prin apropiere.

Cele mai multe traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei sunt preluate din datinile stramosilor, inainte de a fi crestinati

Usturoiul de fereste de spiritele rele de Sfantul Andrei

Impotriva varcolacilor se agata funii cu usturoi la geamurile si usile caselor, iar animalele sunt sfintite cu un fir de busuioc de mancare sau cu o picatura de aghiasma in apa. Despre lupi se crede ca pot, in aceasta noapte, sa vorbeasca si sa-si miste gaturile intepenite. Se spune ca persoanele care vor auzi vorbele lupilor vor afla taine teribile, dar vor muri repede, iar omul sau animalul atacat de lup in aceasta noapte se va transforma in varcolac.

Obiceiul graului incoltit

Din mos-stramos se stie ca de Sfantul Andrei se pune grau la incoltit, iar fiecare membru al familiei isi seamana propriul grau. Acest grau se uda constant si se tine in dreptul unei ferestre.

De Anul Nou fiecare membru isi va verifica graul incoltit pentru a interpreta norocul si sanatatea pentru urmatorul an in functie de inaltimea si grosimea firelor.

Aflarea ursitului

De Sfantul Andrei se practica si ritualuri pentru atragerea iubirii. De exemplu, se spune fetele singure care isi pun sub perna un fir de busuioc sfintit isi vor visa „ursitul”. De asemenea, pentru atragerea barbatului dorit la miezul noptii, singura la gura sobei, tanara intoarce cu gura in jos o ulcica noua de lut, iar pe dosul vasului se lasa sa palpaie trei carbuni. In timp ce roteste ulcica usor, roteste o incantatie menita a suscita o atractie irezistibila pentru cel iubit.

Un alt obicei pentru aflarea ursitului spune ca fata de maritat prepara o turta subtire de faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei pe care o mananca inainte de culcare. Baiatul care vine in vis sa-i aduca apa ca sa-i potoleasca setea urmeaza sa o ceara de nevasta in cursul urmatorului an.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos