Acasă Timp liber Spiritualitate Traditii in Lunea Sfantului Duh! Ce sa faci astazi ca sa nu...

Traditii in Lunea Sfantului Duh! Ce sa faci astazi ca sa nu atragi mania ielelor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi. Insa, in calendarele romanesti, aceasta zi este trecuta ca sarbatoare a Sfintei Treimi. Se pare ca aceasta denumire a fost data sub influenta catolica.

Exista obiceiul ca de Rusalii sa se aduca in biserica frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor de foc, ca semne ale coborarii Sfantului Duh. Ele sunt binecuvantate si impartite credinciosilor.

Credinta populara spune ca in noapte de Rusalii nu este bine sa dormi sub cerul liber sau sa te duci la fantana, deoarece poti sa cazi prada farmecelor acestor fapturi, ielelor, in caz ca le surprinzi dansul (Hora Ielelor).

“Sarbatoarea de Rusalii era calculata prin insumarea la Duminica Pastelui a unui numar de 50 de zile (Muntenia, Oltenia, Transilvania si Banat) sau 51 de zile (Moldova) si dura 3 zile (Moldova, Transilvania), 7 zile (Muntenia si Oltenia) si 8 zile (Banat)”, spun specialistii de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita. Numeroase obiceiuri si ceremonii popula intreaga saptamana a Rusaliilor. De exemplu, in Muntenia, Moldova si Oltenia se impodobeau portile si anexele gospodaresti cu ramuri de tei, plop si stejar si se dansa Jocul Calusarilor.

In Oltenia se sfinteau ramurile de soc, tei, rug de mure, jales pentru medicina populara, iar in Muntenia, Moldova si Banat se purtau pelin si alte plante de leac la brau sau in san pentru indepartarea ielelor.

In Transilvania central se obisnuia impletirea cununitelor din spice de grau si flori de camp pentru a fi purtate de tineri la celebrarea casatoriilor, iar satenii din toata tara culegeau in vechime plante de leac la sarbatoarea Rusaliilor. Acum este momentul in care crestinii sfintesc ramuri de tei, soc, mure, pe care le folosesc apoi ca leacuri tot restul anului. In traditia populara se spune ca numai pana la Sanziene plantele au puteri vindecatoare.

“Ramurile de tei au o simbolistica aparte la aceasta sarbatoare. Se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor si de aceea flacaii le aduc din paduri dupa care se sfintesc la Biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane”, spune Ani Toparceanu, etnograf. Alte superstitii si obiceiuri de Rusalii spun ca nu este bine sa muncesti in aceasta perioada, pentru ca zanele se infurie pe cei ce nu le respecta si nu cinstesc aceste zile.

Sursa: Adevarul