O lege intrata in vigoare in 2014 prevede ca toti proprietarii de apartamente care se incalzesc de la sistemul centralizat sa isi monteze repartitoare in locuinte pana in 2017.

Dotarea unui apartament cu repartitoare de caldura costa, in medie, 500 de lei, iar investitia poate fi amortizata in aproximativ doua sezoane de incalzire, noteaza libertatea.

Montarea unui repartitor si a unui robinet care sa permita stabilirea nivelului de incalzire costa in jur de 100 de lei. Investitia merita, sustin reprezentantii asociatiilor de proprietari. Studiile arata ca economiile realizate de bucurestenii care si-au montat repartitoare in apartamente au depasit valoarea de 17 milioane de euro, in sezonul de incalzire 2014 – 2015, ceea ce reprezinta o reducere a costurilor pentru incalzire cu 31,4% in comparatie cu apartamentele necontorizate.

In medie, energia termica si apa calda reprezinta mai mult de doua treimi din cheltuielile de intretinere ale unei locuinte. In acest moment, in Romania sunt peste 1,3 milioane de apartamente conectate la sistemul centralizat de incalzire termica, insa doar unul din doua apartamente are repartitoare pentru incalzire.

In Europa, fruntase sunt Germania si Danemarca, in care toate apartamentele racordate la sistemul centralizat au astfel de aparate. In Bulgaria, rata este de 95%, iar in Austria, 92%. Uniunea Europeana a impus Romaniei ca pana in 2020 sa gaseasca solutii pentru reducerea consumului de energie cu 19%. Caldura din iarna aceasta ar putea fi cu 20% mai scumpa decat anul trecut, conform datelor RADET.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.