Acasă Cultura Calendar Ortodox Toti crestinii se roaga! Sfantul care a devenit simbolul Moldovei

Toti crestinii se roaga! Sfantul care a devenit simbolul Moldovei

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfantul Voievod Stefan cel Mare va fi sarbatorit astazi, 2 iulie 2015, in toata Moldova prin rugaciune si prin intermediul unor manifestari culturale. La Manastirea Putna Sfanta Liturghie va fi savarsita de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi. Zi deosebita este astazi si la Biserica „Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant“ din Iasi, unde a avut loc aseara deschiderea oficiala a Festivalului-Concurs Coral International pentru Tineret „Gavriil Musicescu“.

Biserica noastra il pomeneste astazi, 2 iulie 2015, pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare. Mai multe locasuri din Mitropolia Moldovei si Bucovinei imbraca straie de sarbatoare. Pelerinii din toata tara si de peste hotare sunt asteptati sa-l cinsteasca pe Slavitul Voievod la mormantul acestuia, aflat in biserica Manastirii Putna din judetul Suceava. Sfanta Liturghie va fi oficiata de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, suntem in cel de-al cinci sute unsprezecelea an de cand Sfantul Voievod Stefan cel Mare a fost stramutat la locasurile de veci. An de an, mii de pelerini vin la mormantul Sfantului Stefan pentru a-i aduce un prinos de recunostinta si de multumire pentru ceea ce el a facut, in mod deosebit pentru neam, pentru tara si pentru credinta noastra ortodoxa. Asteptam preoti si pelerini din Bucovina de nord si din Basarabia“, a mentionat arhimandritul Melchisedec Velnic, staretul Manastirii Putna, care este si exarhul manastirilor din Eparhia Sucevei si Radautilor, scrie ziarul Bisericii.

La finalul Sfintei Liturghii va avea loc o parada militara, urmata de depunerea coroanelor de flori. De asemenea, se va da onorul militar de catre Politia de Frontiera si de catre Jandarmeria Romana. „Toate acestea sunt un prinos de recunostinta fata de cel care nu a avut odihna intru apararea tarii si a credintei noastre sfinte stramosesti“, a amintit staretul Manastirii Putna. Parohia „Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant“ din Iasi isi serbeaza astazi hramul. Aseara a fost oficiata slujba Vecerniei unita cu Litia, iar apoi a avut loc deschiderea oficiala a Festivalului-Concurs Coral International pentru Tineret „Gavriil Musicescu“. In aceasta dimineata se vor sluji Utrenia, Acatistul si Sfanta Liturghie. Raspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul Psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzau. Tot astazi, de la ora 19:00, in Biserica Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant se va organiza un concert de muzica psaltica, in cadrul Festivalului-Concurs „Gavriil Musicescu“.

Sfantul Voievod Stefan cel Mare va fi cinstit astazi, 2 iulie 2015, in Parohia Orbic din Protopopiatul Buhusi, judetul Bacau. Dupa oficierea Sfintei Liturghii an Biserica „Sfantul Gheorghe“, credinciosii, alaturi de soborul preotilor, vor merge in procesiune cu icoana Slavitului Voievod Stefan spre centrul orasului Buhusi, unde se afla statuia acestuia. „In fata statuii va fi oficiata de catre IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, o slujba de Te Deum. De asemenea, se va citi Acatistul Sfantului Voievod Stefan cel Mare. La Orbic, in anul 1457 a avut loc o batalie in urma careia voievodul si-a consolidat domnia pe scaunul Moldovei. Aici se pastreaza ruinele unui han foarte vechi, dar, cu toate acestea, importanta acestor locuri ramane legata de biserica ctitorita de Sfantul Voievod Stefan, inchinata Sfantului Gheorghe. In cadrul slujbei, IPS Ioachim va sfinti drapelul stefanian, care are imprimata icoana Sfantului Gheorghe. Acesta va fi pastrat de Parohia Orbic la loc de cinste, alaturi de cel al Eparhiei Romanului si Bacaului, ce poarta icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, asezata pe scaunul arhieresc“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector in Probleme de tineret si mass-media al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. Amintim faptul ca in perioada 1-2 iulie 2015, Parohia Borzesti, Protopopiatul Onesti, judetul Bacau, il serbeaza pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare. Aici se organizeaza, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Ioachim, „Zilele Betleemului Stefanian“, editia a III-a.