Acasă Timp liber Spiritualitate Arsenie Boca explica cum sa ne ferim de duhurile rele! Care sunt...

Arsenie Boca explica cum sa ne ferim de duhurile rele! Care sunt cele sapte pacate de capetenie

Cel mai mare duhovnic al Romaniei, Arseni Boca, era convins ca oamenii trebuie sa stie ca exista demoni, chiar legiuni de diavoli, cine sunt ei si cum pot acapara suflete, pentru a sti cum sa se fereasca de ei.

”Exista duhuri rele. Existenta lor este afirmata de Iisus, si-a insusit-o Biserica si au luptat impotriva lor sfintii. Ele exista real. Sunt ceata ingerilor cazuti, ceata lui Lucifer, incepatorul trufiei de a fi mai presus de Dumnezeu. Ele nu sunt idei sau sentimente neobisnuite ca stare de nervi, caci acestora le puneau precis intrebarea: ce a intrat in turma de porci si s-a innebunit toata si s-a aruncat in mare? Au intrat sentimentele, ideile, sau vreo stare colectiva de nervi?!”, rostea Arsenie Boca in predica sa despre duhurile rele.

Parintele de la Prislop spunea ca demonii despre care ”trebuie sa admitem ca sunt fiinte spirituale decazute si antrenand decaderea” pot intra in oameni usor, iar sufletul posedat se transforma, scrie Adevarul.

”Ca fiinte spirituale, intra fara piedica si trec prin materia vie sau masa lumii vazute. Pot intra in oameni si inca legiuni de duhuri rele. Odihna lor, cum zicea Iisus, descriidu-i, nu si-o gasesc prin pietre ci prin inima oamenilor, de unde izvorasc toate gandurile rele si ucigase. Duhul rau, odata intrat in om, se multiplica intr-o adevarata progresie geometrica, devine legiune. El expropriaza umanitatea din om in favoarea bestiei din el. Face din el o caricatura, un monstru, un sub-om. Un suflet stapanit de acest duh este ceva cu adevarat infiorator. El isi pierde indata libertatea si puterile ei de creatie si de desavarsire. Ratiunea i se intuneca, instinctele de conservare i se atrofiaza, umbla gol si doarme in morminte. Asa se odihnesc duhurile rele, daramand zidirea lui Dumnezeu”, era convingerea lui Arsenie Boca, important om al bisericii.

Arsenie Boca explica, in predicile sale, si de ce duhurile rele sunt lasate de Dumnezeu sa isi faca de cap, o intrebare care macina pe multi crediciosi. ”La obarsie erau fapturi spirituale ale Cerului. Nu s-au intunecat cu totul, dovada ca cunosc si recunosc urmatoarele doua lucruri: Dumnezeirea lui Iisus. Demonii strigau si ziceau: «Tu esti Fiul lui Dumnezeu. Iisus, certandu-i, nu-i lasa sa vorbeasca, fiindca stiau ca El este Hristos» (Luca 4,41). Pedeapsa lor: Au inceput sa strige si sa zica: «Ce este noua si Tie Iisuse Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici, mai inainte de vreme, ca sa ne chinuiesti?» Ei stiu prin urmare ca-i asteapta o pedeapsa. Cand Iisus ii scotea din «odihna» lor afara, lor li se parea ca a venit judecata. Totusi li se parea lor ca nu e judecata aceea care ii asteapta, de vreme ce aceea nu e «aici», si ca atare e inainte de vreme. Macar aceste doua lucruri de le-ar sti oamenii”, le spunea Arsenie Boca enoriasilor.