Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil se sarbatoreste in calendarul crestin ortodox pentru a doua oara la 13 iulie. De asemenea, tot astazi sunt pomeniti si Sf. Cuv. stefan Savaitul; Sf. Mc. Maria din Persia; Sf. Cuv. Sara.

In aceasta zi, soborul Sfantului Arhanghel Gavriil se innoieste, pomenindu-se inca o data aratarile lui cele minunate, care s-au facut prin dumnezeiasca porunca, atat din Vechiul Testament cat si din Noul Testament.

Arhanghelul Gavriil este una dintre capeteniile ingerilor vestitori ai voii lui Dumnezeu. Dupa marturiile Sfintei Scripturii si ale Sfintei Traditii, Arhanghelul Gavriil a fost cel care l-a invatat pe Moise, in pustiul Egiptului, sa scrie prima carte a Vechiului Testament, Facerea (Geneza).

Sfantul Arhanghel Gavriil a talcuit Prorocului Daniil vedeniile cele minunate, referitoare la ceea ce se va intampla in vremurile din urma. I-a mai spus despre eliberarea poporului lui Dumnezeu din robia Babilonului si despre vremea venirii celei dintai a lui Hristos in lume, prin intruparea cea din Preacurata Fecioara.

Acesta s-a aratat Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, care se tanguia in gradina sa pentru ca nu se invrednicise de nasterea de prunci, rugandu-se cu lacrimi lui Dumnezeu, si i-a spus ca va naste pe fiica cea aleasa pentru a fi Maica Mantuitorului, Care avea sa vina spre izbavirea neamului omenesc.

Tot Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfantului Proroc Zaharia ca Elisabeta va naste pe inaintemergatorul Domnului, Sfantul Ioan Botezatorul. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a adus vestea cea buna Sfintei Fecioare Maria. Reprezentat in iconografia Bisericii Ortodoxe ca avand in maini floarea de crin, Sfantul Arhanghel Gavriil mai este sarbatorit si la 8 noiembrie, impreuna cu Sfantul Arhanghel Mihail.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.