S-au facut numeroase studii care atesta faptul ca graul modern are legatura cu cresterea in greutate si cu acumularea de grasime in cele mai nepotrivite locuri din corp, provocand efecte dintre cele mai nocive asupra starii de sanatate, cum ar fi diabetul, dezechilibre neurologice precum boala celiaca, artrita reumatoida si dementa.
”Noi nu mai consumam paine ca odinioara, pana si painea neagra este facuta cu cacao. Puteti spune ca alegeti paine cu cereale, dar problema este ca nu se mai gaseste faina integrala”, sustine medicul Cristina Popescu, conform bzi.
Iata ce se intampla daca decizi sa nu mai mananci paine:
Slabesti
Sub orice forma, din orice tip de faina, fie alba sau integrala, consumul de paine adauga calorii goale, fara beneficii evidente in hranirea organismului.
Ai mai multa energie
Carbohidratii rafinati cresc brusc nivelul zaharului din sange, insa apoi acesta scade la fel de rapid. Acest rollercoaster activeaza dependenta in anumite zone ale creierului si astfel apare starea de oboseala.
Ai o digestie mai buna
Graul contine lectine, mecanisme de autoaparare ale plantei impotriva daunatorilor, care impiedica digestia completa si produc daune importante la nivelul sistemului digestiv.
Scazi riscul aparitiei unor boli
In functie de tipul de paine la care renunti, pot creste considerabil anumite riscuri. Studiile arata ca un consum ridicat de paine alba poate conduce la declansarea problemelor la inima si chiar a diabetului de tip 2.
Parerile nutritionistilor sunt impartite, insa cand vine vorba de acest subiect. Medicul Diana Artene afirma ca manânca pâine pentru ca este nutritionist de mult si pentru ca stie neurofiziologie chiar dinainte sa faca Masterul in stiintele Nutritiei. „Ideea este extrem de simpla: cu cât iti refuzi mai tare un aliment care iti place cu adevarat de când te stii, cu atât pierzi mai tare controlul asupra mâncatului alimentului respectiv.
Medicul Diana Artene: „La inceput am facut paine la masina de paine, si era minunata. Mirosul de paine proaspata umplea casa si puteam fii sigura ca-mi hranesc familia cu o paine cu eticheta mai scurta decat cea de la cola. Folosesc cam 1 kg faina alba 650 direct de la sursa si nu ma stresez ca are sau nu fibre, ca este sau nu integrala. imi place painea alba facuta de mine, de mama sau de soacra mea. si – da! – evident ca painea integrala este mai sanatoasa pentru ca multe din vitaminele, mineralele si cam toate fibrele din grau se pierd in faina cu grad mic de extractie (cu cat este mai mic cu atat faina este mai alba si se obtine mai putina faina per kilogramul de grau)”. Evident ca in rarele ocazii in care cumpar paine aceasta este paine integrala.