Acasă Stirile zilei Retail Topul celor mai valoroase companii din Romania in 2012

Topul celor mai valoroase companii din Romania in 2012

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

RCS&RDS, Interagro, Banca Transilvania, Dedeman sau Mediplus Exim sunt primele cinci companii cu capital privat romanesc, impreuna fiind evaluate la aproape 2,6 miliarde de euro, potrivit Ziarul Financiar.

Petrom ramane cea mai mare si cea mai valoroasa companie din Romania, cu o valoare de piata de aproape 5 mld. euro si este detinuta de austriecii de la OMV, in timp ce RCS&RDS este cea mai mare companie cu capital privat romanesc, firma lui Zoltan Tsezari fiind evaluata la aproape 975 mil. euro.

Companiile aflate in topul din acest an au fost evaluate la valori cuprinse intre 119 milioane de euro (Grup Feroviar Roman, aflat pe locul 100) si 4,98 miliarde de euro (Petrom, pe locul 1).

Primele 20 de companii aflate in clasament au o valoare consolidata de aproape 26 de miliarde de euro, in scadere cu 5% fata de anul trecut, in principal din cauza ca Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie local, a inregistrat pierderi care i-au scazut valoarea cu 2 miliarde de euro.

Pe de alta parte, primele 20 de companii cu capital autohton au avut impreuna o valoare de peste 4 mld. euro, in crestere cu 42% fata de anul anterior. Cel mai puternic salt in acest top l-a facut compania Dante International, care gestioneaza cel mai mare magazin online din Romania, eMag.

Compania, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 145 mil. euro, a fost evaluata la o valoare de 109 mil. euro, in crestere cu aproape 300% fata de anul anterior.

Clasamentele celor mai valoroase companii dintr-o economie sunt folosite, in general, in procesele de fuziuni si achizitii, dar si de investitorii straini care „testeaza” piata inainte de a intra in Romania. 17 din cele 100 cele mai valoroase companii din Romania sunt controlate de stat, in valoare de aproape 10 miliarde de euro, adica 20% din totalul celor 48 mld. euro.