Acasă Stirile zilei Doua secrete stiute de doar doi oameni din lume despre Coca Cola...

Doua secrete stiute de doar doi oameni din lume despre Coca Cola si KFC

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Doua secrete ale doua mari companii americane sunt cunoscute de doar cate doi oameni din lume, cele doua secrete valorand 80 de miliarde de dolari.

Formula Coca-Cola

Este normal ca una dintre cele mai profitabile companii intemeiate vreodata sa isi tina formula secreta. Chiar si cu sute de imitatii, Coca-Cola isi pastreaza parca un gust aparte si reuseste sa domine domeniul bauturilor acidulate caramelizate. Desi s-a putea crede ca o astfel de bautura nu ar trebui sa aiba o lista prea mare de ingrediente in afara de apa carbogazoasa, sirop de fructoza, glucoza, cofeina si colorant, secretul retetei este pazit cu strasnicie.

In anii ’70, compania s-a retras chiar din India din cauza faptului ca fusese obligata prin lege sa faca publica lista ingredientelor. Intr-un alt caz, cand unul dintre mostenitorii companiei a divortat de sotia sa, aceasta a solicitat in partaj o parte din insemnarile farmacistului John S. Pemberton (inventatorul bauturii). Oficialii companiei au intervenit in proces si au reusit interzicerea acestei actiuni, din teama ca formula sa nu poata fi gasita printre insemnari.

Doar doi directori ai Coca-Cola cunosc forumla. Conform unui mit urban, fiecare ar cunoaste doar jumatate din aceasta (desi se crede ca acest aspect ar fi fost inventat doar pentru o campanie publicitara).

Formula originala este pastrata la o banca SunTrust din Atlanta, care a primit din partea Coca-Cola actiuni in valoare de 48,3 milioane de dolari, precum si dreptul directorilor de a participat la sedinte. Este absolut interzis ca vreo persoana sa poata vedea formula, in afara celor doi executivi.

Acestia nici nu au voie sa calatoreasca impreuna in acelasi avion pentru ca secretul sa nu se piarda in cazul unui accident.

Chiar daca s-ar descoperi formula, Coca-Cola ramane singura companie care are dreptul de a introduce legal in Statele Unite frunze de coca. Aproximativ 100 de tone metrice de frunze sunt aduse in tara anual, cu aprobarea DEA.

Coca-Cola este prezenta in aproape 200 de tari si este estimata la 73,8 miliarde de dolari.

Ierburile si mirodeniile KFC

Secretul KFC (Kentucky Fried Chicken) dateaza din anii ’30, cand Harland Sanders servea pui clientilor de la benzinaria sa din North Corbin, Kentucky. Cu timpul, a devenit din ce in ce mai cunoscut si, desi nu a fost niciodata in Armata, in 1936, Sanders primeste titlul de Colonel de onoare din partea guvernatorului statului Kentucky pentru contributiile sale culinare.

Ulterior, ”Colonelul” si-a extins afacerea, transformand-o intr-un lant de restaurante si diversificandu-si meniul. KFC este cunoscut si apreciat in intreaga lume pentru amestecul sau special alcatuit din 11 ierburi si mirodenii.

La fel ca si in cazul companiei Coca-Cola, doar doi directori cunosc reteta. Aceleasi reguli se aplica si in cazul lor.

Reteta este tinuta si pazita la sediul general al KFC din Louisville, Kentucky.

”Am fortificat tavanul si podeaua cu beton gros de aproape un metru. Avem camere de luat vederi si senzori de miscare peste tot. Paznicii inarmati patruleaza non-stop sediul si pot interveni in maximum 30 de secunde in cazul in care ceva este in neregula. Seiful poate fi deschis doar de doua persoane in acelasi timp, avand doua chei si doua coduri diferite. Nu exista nicio sansa sa intre cineva aici”, a declarat Bo Dietl, expertul in securitate al companiei.

Mai mult decat atat, jumatate din ingrediente sunt amestecate intr-un stabiliment, cealalta jumatate la un altul, iar impreuna sunt amestecate la un al treilea.

KFC are 17.000 de restaurante in 105 tari si este cotat la o valoare de 5,6 miliarde de dolari.

Sursa: impactnews.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos