Acasă Multimedia Fotogalerie TOP 10 Cele mai urgente probleme din lume! FOTO & VIDEO

TOP 10 Cele mai urgente probleme din lume! FOTO & VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

1schimbarea climatica4. Schimbarile climatice globale

Temperatura medie globala a crescut in ultimul secol cu 0.74°C. Oamenii de stiinta afirma ca aceasta este cea mai ascendenta tendinta din istoria planetei. Actualele prognoze arata ca trendul va continua si chiar se va accelera. Cele mai optimiste estimari indica faptul ca Pamantul s-ar putea incalzi pe parcursul secolului XXI cu 3°C. Cercetatorii recunosc acum ca majoritatea schimbarilor produse de gazele cu efect de sera au drept cauza factorul antropic. Gazele respective, cel mai important dintre ele fiind dioxidul de carbon, retin caldura in atmosfera, rezultand cresterea in ansamblu a temperaturilor globale care sunt susceptibile sa deturneze modelele climatice obisnuite. Intr-o ierarhie a ultimilor 150 de ani, cei mai caldurosi au fost ultimii 11. Incalzirea a afectat deja toate continentele si oceanele.

Mecanismele de piata si piata de emisii de carbon

Mecanismele de piata impuse prin Protocolul de la Kyoto sunt menita sa reduca costurile atingerii limitei de emisii: mecanisme de dezvoltare nepoluante, implementarea comuna si comercializarea emisiilor.

Arhitectura financiara in combaterea schimbarilor climatice

Conventia privind schimbarile climatice si Protocolul de la Kyoto presupun un ajutor financiar din partea tarilor cu mai multe resurse pentru acele tari mai putin dotate si implicit mai vulnerabile. Astfel, au fost infiintate trei fornduri:

a) Fondul Special pentru Schimbarile Climatice ce finanteaza proiecte pentru adaptare, transfer de tehnologie, diversificare economica si capacitate institutionala;

b) Fondul Tarilor cel mai putin Dezvoltate ce sprijina un program de asistenta destinat acestor tari.

c) Fondul de Adaptare ce va finanta proiectele si programele de adaptare in tarile in curs de dezvoltare si va sprijini activitatile de intarire a capacitatii institutionale.

Tehnologia

Tehnologiile nepoluante au un rol crucial in combaterea schimbarilor climatice, multe fiind deja aplicabile. Eficienta energetica si tehnologiile nepoluante pot asigura solutii castigatoare pentru toate partile implicate, permitand cresterii economice si luptei impotriva schimbarilor climatice sa inregistreze acelasi ritm. Pentru a raspunde acestei provocari la nivel global, nivelul asteptarilor presupune o cooperare mai buna intre tarile industrializate si cele in curs de dezvoltare. Politicile-cadru clare si previzibile in cadrul carora sa opereze investitorii privati vor permite acestora sa abordeze finantarile intr-un mod inovatic, sprijind astfel sectorul public in atragerea altor investitori privati. In plus, programul GEF (Global Environment Facility) poate avea un rol catalizator in dezvoltarea pietelor de produse asociate schimbarilor climatice. GEF aloca si distribuie anual aproximativ 250 milioane dolari SUA sub forma de granturi pentru proiecte care vizeaza combaterea schimbarilor climatice.

Defrisarile

Reducerea defrisarilor joaca un rol deloc de neglijat in reducerea emisiilor de carbon. Conventia Natiunile Unite privind Schimbarile Climatice recunoste nevoia de protejare a padurilor ca parte a eforturilor de combatere a schimbarilor climatice. In cadrul Protocolului de la Kyoto, emisiile produse de despaduriri in tarile dezvoltate sunt considerate parte a angajamentelor luate pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos