Acasă Cultura Cinemagia TOP 10 Cele mai tari filme despre artisti celebri

TOP 10 Cele mai tari filme despre artisti celebri

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Inspiratia poate veni de oriunde: scoala, cultura pop, o plimbare pe afara. Insa, una dintre cele mai bune cai de a fi inspirat, este sa te inspiri de la un alt artist. Data viitoare cand simti ca nu mai ai creativitate fa o noapte alba si inspira-te din unul dintre urmatoarele filme:

10. “The Science of Sleep “- Stiinta Somnului ( 2006 )

Venit sa lucreze la Paris intr-o intreprindere producatoare de calendare, Stephane duce o viata monotona pe care o compenseaza prin visele sale. In fata unor camere de luat vederi din carton, el isi imagineaza propria emisiune TV despre…vis. Intr-o zi face cunostinta cu vecina lui Stephanie de care se indragosteste. Atrasa la inceput de excentricitatea acestui baiat surprinzator, fata il respinge in final. Stephane cauta o solutie problemei lui acolo unde domneste imaginatia…

9. “Factory Girl” ( 2006)

Filmul dezvaluie intr-o maniera fictionala ascensiunea fulminanta si ulterior decaderea lui Edie Sedgwick, diva ce a ajuns sa defineasca atat stralucirea, cat si tragedia culturii noastre obsedate de celebritate. Ajunsa in haosul anilor ’60, la New York, Edie este luata sub aripa lui Andy Warhol, care vede in vulnerabilitatea ei salbatica necesitatea de a o transforma intr-o irezistibila muza. Warhol o invita pe aceasta in lumea “Fabricii”, studioul lui pe care il transformase intr-un paradis pamantean, iar curand Edie avea sa devina starul filmelor lui. O data cu celebritatea vor veni insa si sexul, drogurile, alcoolul, decaderea.

8. “American Splendor”-Splendoare Americana ( 2003 )

Faceti cunostinta cu Harvey Pekar, un American foarte original, nascut la Cleveland, unde in timpul zilei este functionar la spital. In rest este un observator colturos al straniilor si neprevazutelor curbe ale vietii. Un scriitor de benzi desenate care scrie despre viata lui de zi cu zi ca un cititor omnivor, un mare iubitor de jazz si un gospodar foarte lenes…

7. “Frida”( 2000 )

Frida” descrie viata Fridei Kahlo (SALMA HAYEK), pe care aceasta a petrecut-o deschis si fara conflicte alaturi de Diego Rivera (ALFRED MOLINA), acest cuplu controversat cucerind, asemenea unei furtuni, lumea artei.

 

 

6. “Pollock” ( 2000 )

Filmul prezinta viata si cariera pictorului Jackson Pollock, care a trait intre anii 1912 – 1956, lasand in urma numeroase capodopere ale curentului expresionist.

 

 

5. “Basquiat” ( 1996 )

Povestea ascensiunii meteorice a pictorului Jean-Michel Basquiat. De la artistul vagabond, care traia intr-o cocioaba de carton in Thompkins Square Park, si pana la descoperirea sa de catre celebrul artist Andy Warhol, viata lui Basquiat reprezinta un poem pe alocuri vesel, pe alocuri trist, dar intotdeauna sincer.

 

4. “Crumb”-Miez de paine ( 1994 )

Terry Zwigoff conduce telespectatorii la o plimbare misterioasa cu benzi desenate, la o viata controversata subterana pe care o duce artistul Robert Crumb.

 

 

3. “My Left Foot”-Piciorul meu stang ( 1989 )

Povestea lui Cristy Brown este o poveste a triumfului asupra nenoricirilor vietii.

Piciorul meu stang este o pelicula extraordinara bazata pe povestea reala a unui barbat inzestrat cu o nesecata dragoste de viata si pasiune pentru tot ceea ce ofera ea.

 

2. “The Agony and the Ecstasy”-Agonie si Extaz ( 1965 )

Acest clasic, in care Rex Harisson are rolul lui Papa Iulian al II lea si Charlton Heston al lui Michelangelo impreuna cu o echipa, dezbat un conflict ce se contureaza in jurul picturii “Sistine Chapel”.

 

1. ”Lust for life”-Pofta de viata ( 1956 )

Castigator al Globului de Aur si al premiului pentru “Cel mai bun actor” din partea Criticilor din New York, Kirk Douglas reuseste performanta de a interpreta un rol memorabil, metamorfozandu-se in portretul unui artist chinuit intre inspiratia geniului si disperarea intunecata din mintea sa intortocheata.

Regizat de Vincente Minnelli si inspirat de culorile obsedante ale picturii lui Van Gogh, incepand de la mare si continuand cu cerul si campiile, filmul Van Gogh te captiveaza prin fascinatia artistic, dar in aceeasi masura, si prin agonia unui om.