Acasă Stirile zilei TOP 10: Cele mai SCUMPE LICITATII din lume (FOTO)

TOP 10: Cele mai SCUMPE LICITATII din lume (FOTO)

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Acesta e unul din jocurile pentru cei bogati: licitatii pentru ceva ce-ti place sau ai nevoie. Cu siguranta este excitant atunci cand licitezi pentru ceva cu un oponent, iar pretul continua sa se ridice si tu nu stii rezultatul final.

10. Rochia „La Multi Ani Domnule Presedinte” a lui Marilyn Monroe – 1,267,500 $

In luna mai 1962, Marilyn Monroe s-a implicat la petrecerea aniversara de 45 de ani a presedintelui John F. Kennedy la Madison Square Garden. Gluma presedintelui despre petrecere „dulce si revigoranta” a fost inspirata si de rochia stransa a actritei cusuta in mod special pentru eveniment. In 1999, rochia a ajuns la peste 1.26 milioane $ la licitatia din New York.

9. Codexul Ciocan al lui Leonardo da Vinci – 30.802.500 $

Manuscriptul cu continutul de 36 de pagini a schimbat proprietarii de doua ori in ultimii 15 ani. In 1980, l-a obtinut prin licitatie Armand Hammer de la Lordul Leicester; in 1994, a fost achizitionat de catre Bill Gates. Analiza miscarii apei e o tema centrala, impreuna cu studiul geologiei (fosile, circulatia apei si dezastre naturale) si astronomiei.

8. Mingea de baseball ce aniverseaza al 70-lea home-run al lui Mark McGwire

Aceasta minge de baseball a fost vanduta la un pret record de 3 milioane de dolari in 1999. De retinut faptul ca vanzarea a vut loc inainte de scandalul cu steroizi, iar mingea ar putea fi vanduta la un pret mai mic astazi. Tom Forneris a recuperat mingea cu numarul 62 a lui Mark McGwire, care a doborat sezonul de home-run de-acasa al lui Roger Maris in anul 1998. Mingea a ajuns inapoi la McGwire, iar mai tarziu a fost trimisa la muzeul de faima din Cooperstown.

7. Vioara Guarnieri del Gesu – 3.9 milioane $

Numai 250 de instrumente marca Guarnieri mai exista in prezent si au reprezentat una din cele mai frumoase antichitati care au doborat recordul la cel mai scump instrument muzical vandut la o licitatie. In 2007, un avocat rus a obtinut o vioara Guarnieri platind 3.9 milioane $. La licitatie, s-a specificat ca nu s-a mai cantat la acea vioara de 70 de ani, pana cand cumparatorul l-a angajat pe maestrul israelian Pinchas Zukerman sa cante la un concert privat.

6. Ferrari 250 Testa Rossa din 1957 – 12,2 milioane $

Pe 18 mai anul 2009, s-a stabilit recordul pentru cea mai mai scumpa vanzare a unei masini. Frumoasa si rara (numai 22 de modele similare au fost fabricate), cu o istorie bogata si celebra in curse, ce a avut ca debut in 1958 in concursul de la Buenos Aires, modelul 250 TR a fost achizitionata de un licitant anonim prin telefon.

5. Diamantul Wittelsbach – 23,4 milioane $

Diamantul albastru de 35.56 carate dateaza din secolul al 17-lea, cand regele Philip al 4-lea al Spaniei a ales aceasta bijuterie pentru a face parte din zestrea fiicei sale. De-a lungul secolelor, diamantul a trecut prin mainile roialitatilor austriece si bavareze, dar dupa Primul Razboi Mondial, Bavaria a devenit republica si a redobandit aceasta piesa de colectie. Casa de licitatie Agatha a incercat sa o vanda in 1931, dar fara succes, negasindu-se cumparatori. Timp de cateva decenii, diamantul a disparut din ochii lumii, aparand iar in 1962. Un colectionar privat l-a cumparat in 1964 si l-a vandut pentru 23,4 milioane $ in 2008.

4. Statuia din epoca romana „Artemis si Cerbul” – 28,6 milione $

S-a facut istorie in domeniul licitatiilor in iunie 2007, cand figura de bronz a lui „Artemis si Cerbul”, ce dateaza din primul secol îHr, s-a vandut la Sotheby in New York pentru suma de 28, 6 milioane $. Cand licitantul Hugh Hiledesley a inceput concursul, doi ofertanti au inceput sa se confrunte pentru piesa de colectie. Se parea ca sculptura urma sa fie vanduta pentru 12 milioane $, cand un nou ofertant, aflat in spatele salii, a intrat in joc si el.

3. Cabinetul Badminton – 36 milioane $

S-a ales acest nume fiindca a ramas in orasul Badminton din Anglia pentru mai mult de doua secole si a stabilit recordul initial in 1990 cand a fost achizitionata de miliardara Barbara Piasecka Johnson pentru suma de 16,59 milioane $. In 2004, a fost scoasa la vanzare cand a fost achizitionata de Printul Hans Adam al 2-lea al Liechtenstein, care a donat-o muzeului Liechtensten din Austria.

2. Iahtul de 123 de metri – 84 milioane $

Compania 4Yacht din Florida a vandut aceasta imensitate pentru pretul final de 168 milioane $. Nava a fost proiectata de un fost arhitect naval pe nume Frank Mulder, care de atunci a schitat un vas si mai mare de vanzare pe eBay. Noua formatiune navala este generoasa, avand un garaj pentru elicopter si 14 nivele multiple cabine pentru VIP.

1. „Baiatul cu pipa”, tablou pictat de Picasso – 104.1 milioane $

„Baiatul cu pipa” (Tanarul Discipol) a fost initial pictat in 1905, iar pretul sau exorbitant l-a facut pe artist sa fie cel mai valorificat din lume. Aceasta pictura originala a fost cea mai scumpa licitatie din 2004 la Southeby.