Bacteriile sunt unele dintre cele mai mici organisme microscopice. Sunt raspandite in mii de specii si in numar colosal de indivizi, pe tot pamantul, in apa, in sol, in aerul atmosferic, pe organisme vii sau moarte (1 gram de sol contine circa 50-100 de milioane de bacterii). Aceasta raspandire extraordinara se datoreste capacitatii bacteriilor de a se inmulti in timp foarte scurt, apoi, dimensiunilor mici, usurimii lor si adaptabilitatii lor la multiple feluri de nutritie, precumsi a rezistentei mari la conditiile vitrege de trai. In marea majoritate a cazurilor ele sunt lipsite de clorofila. Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai populare bacterii din lume, potrivit listverse.com:

1Klebsiella pneumoniae10. Klebsiella pneumonia

Klebsiella pneumoniae (bacilul Friedlander) este o cauza binecunoscuta de pneumonie lobara dobandita in colectivitate, observata in mod tipic la barbatul alcoolic in varsta de peste 40 de ani, cu diabet zaharat si boala pulmonara cronica obstructiva. Boala nu poate fi deosebita clinic de pneumonia pneumococica decat prin faptul ca in boala produsa de K. pneumoniae exista o tendinta mai mare de elutie spre abces pulmonar si empiem. Ocazional, acest proces necrotic determina un aspect radiologie cu bombarea fisurilor si pierdere de lum pulmonar, aspecte ce pot fi observate in pneumonia bacteriana severa, indiferent de etiologie.

 

1Salmonella typhi9. Salmonella

Salmonella este un gen de bacterie patogena intestinala care cauzeaza unele boli infectioase (febra tifoida, paratifos, intoxicatii alimentare etc.). Salmonella este cauza celor mai raspandite toxiinfectii alimentare, contaminand omul prin ingestia de mancare sau de apa infectata. Orice tip de mancare poate fi contaminat cu aceasta bacterie. Alimentele care transmit cel mai adesea salmonella sunt: carnea (de pui in special), ouale si produsele lactate. Majoritatea produselor contaminate arata si miros normal. Omul mai poate fi expus la infectia cu salmonella si prin contactul cu animalele de companie, in special reptilele sunt purtatoare ale bacteriei (soparle, testoase, serpi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.