Acasă Stirile zilei Bani TICHETELE DE VACANTA ar putea fi reintroduse din 2013

TICHETELE DE VACANTA ar putea fi reintroduse din 2013

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tichetele de vacanta ar putea fi reintroduse din 2013, institutiile si companiile de stat fiind obligate sa le acorde, in cuantum de 3.600 de lei pe angajat, masura sustinuta de MDRT.

Modificarile propuse de MDRT la un proiect de lege aflat in dezbatere parlamentara prevad extinderea acordarii tichetelor pentru societatile si institutiile care angajeaza functionari publici.

Astfel, pe langa institutiile publice centrale si locale, regiile autonome, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, si cele care incadreaza functionari publici ar putea fi obligate sa acorde prima de vacanta doar prin intermediul tichetelor de vacanta.

Tichetele de vacanta au fost introduse in 2009, prin ordonanta de urgenta, pentru angajatii din sectorul public si privat, decizia de acordare fiind la latitudinea angajatorului in functie de bugetul disponibil. Tichetele aveau valori nominale de 10, 20, 30, 40 si 50 lei.

Ulterior, insa, in contextul crizei economice, prin legea bugetului pe 2010 institutiilor publice li s-a interzis sa mai acorde angajatilor atat tichete cadou si de masa, cat si tichete de vacanta. Interdictia a fost prelungita suuccesiv pentru urmatorii doi ani.

In prezent, ordonanta de urgenta din 2009 prin care tichetele de vacanta au fost introduse se afla in dezbaterea comisiei parlamentare din Camera Deputatilor. Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Rregionale si Turismului (MDRT) doresc sa depuna mai multe amendamente.

Pentru ca bugetarii sa primeasca din nou aceste tichete, este necesar ca amendamentele sa fie introduse in proiectul de lege, aprobate in plenul Parlamentului si promulgate de presedinte.

„Avem amendamente la ordonanta privind tichetele de vacanta, care in momentul de fata se afla in dezbatere la comisia de specialitate din Camera Deputatilor. Dupa discutiile avute cu patronatele, asociatiile hoteliere si agentiile de turism, venim cu amendamente care sa genereze o functionalitate a acestor tichete de vacanta si speram sa vitalizeze circulatia turisica in Romania„, a declarat Cristian Barhalescu, secretar de stat in MDRT.