Acasă Stirile zilei Ti-ai imaginat vreodata cum ar arata lumea daca toti GHETARII de pe...

Ti-ai imaginat vreodata cum ar arata lumea daca toti GHETARII de pe Pamant s-ar TOPI?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Daca nu ti-ai imaginat niciodata cum ar arata Pamantul daca toti ghetarii s-ar topi, gandeste-te daca o astfel de perioada s-ar repeta, nivelul marii ar creste cu 65 de metri, tarmurile s-ar schimba si o buna parte a lumii asa cum o stim acum ar fi sub apa.

In jur de 20.000.000 de kilometri cubi de gheata, 80% doar in estul Antarcticii, se afla in acest moment pe Pamant. Oamenii de stiinta cred ca ar dura mai mult de 5.000 de ani pentru ca intreaga cantitate sa se topeasca, dar, in cazul in care acest lucru s-ar intampla, multe dintre porturile, orasele, sau chiar tarile cunoscute astazi ar ajunge sub apa. National Geographic a realizat o serie de harti ale planetei inundate.

Doar in ultimul secol, temperatura medie pe glob a urcat cu jumatate de grad Celsius, astfel ca nivelul marilor si oceanul a crescut cu 17 centimetri. Apele din ce in ce mai calde ale oceanelor au inceput sa topeasca gheata care pluteste in vestul Antarcticii si se estimeaza ca din 1992 aceasta pierde 65 de milioane de tone anual.

Ultima perioada in care Pamantul nu a avut zone cu gheata permanenta a fost acum 34 de milioane de ani, in Eocen, o perioada de incalzire globala puternica. Gheata din jurul polilor cu care suntem obisuniti lipsea complet, iar diferentele de temperatura dintre ecuator si extremele planetei erau minore.

Daca aceasta perioada s-ar repeta si daca incalzirea globala ar provoca topirea calotei glaciare si revarsarea acesteia in apele oceanelor, intreaga geografie a planetei ar suferi modificari serioase. Cresterea nivelului apei la poli ar avea un efect de domino asupra celorlalte mari si oceane, care ar inghiti zone intregi.

Porturile ar ceda primele, Londra si Venetia s-ar afla sub ape si tari intregi, cum sunt Olanda sau Danemarca ar disparea complet de pe fata Pamantului. Florida, sau San Diego ar fi acoperite de ape, in timp ce dealurile din San Francisco ar ajunge probabil niste insule. Estul Chinei si Bangladeshul ar fi inundate si, dupa estimarile actuale, in jur de 750 de milioane de persoane si-ar pierde viata.

Efectul de sera si incalzirea globala care ar putea sa declanseze acest scenariu sunt inrautatite de oameni.

„Daca ardem toate resursele de carbuni, petrol si gaze si adaugam inca 5 trilioane de carbon atmosferei, am putea sa ridicam temperatura planetei de la 14 grade Celsius in prezent, la 26 de grade”, explica expertii citati de National Geographic.

Oamenii de stiinta spun ca in cazul in care temperatura s-ar ridica suficient de mult incat sa provoace astfel de inundatii masive, apa nu ar fi cea mai mare problema a noastra, intrucat caldura ar face ca o mare parte a planetei sa devina nelocuibila.

1a1

 

1a2

 

1a3

 

1a4

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos